Arădenii care se încălzesc în sistem centralizat au parte de vești cât se poate de proaste. Din cauza gerului din ianuarie, când temperaturile au coborât până la -18 grade Celsius, facturile trimise de CET asociaţiilor de proprietari sunt cu 20% mai mari comparativ cu luna decembrie. Asta, în condițiile în care arădenii plătesc una dintre cele mai scumpe gigacalorii din țară, iar autoritățile locale sunt neputincioase, atunci când li se cere să rezolve problema. „De vreo câteva zile au început să vină facturile pentru încălzire aferente lunii ianuarie și au început să se întocmească listele de cheltuieli. Având în vedere că primele facturi au venit în jurul datei de 15 ianuarie, listele au început să fie afișate în unele blocuri. Dacă ne uităm la facturile pe ianuarie, comparativ cu cele aferente lunii decembrie, s-a constatat o creștere cu 20%. Putem spune că gerul din ianuarie a scumpit încălzireaˮ, a declarat Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor de Locatari Arad (ULALA).
Costuri pentru blocurile fără repartitoare
Potrivit reprezentanților ULALA, în aceste condiții, pentru un apartament de două camere costurile cu încălzirea se ridică la aproximativ 480 de lei; pentru unul cu trei camere, la 700 de lei; iar pentru unul cu patru camere la aproximativ 850-900 de lei. „Costurile diferă însă în funcție de suprafața apartamen-tului. De altfel, trebuie pre- cizat că este vorba despre blocuri fără repartitoare. În cazul blocurilor unde mai există încă repartitoare de costuri, chiar dacă prețurile sunt mai mici, cresc însă facturile la gazul de la bucătărie. A ajuns o practică ca pentru a face unele economii să se dea mai încet sau să se închidă căldura și să se dea drumul la mașina de gătit”, mai spune Dorina Lupșe.
Mai trebuie spus că, având în vedere că cele mai multe blocuri din municipiu nu sunt reabilitate termic, foarte multe asociații de proprietari au renunțat la repartitoare, pentru că acestea nu le erau de niciun folos. „Un repartitor nu trebuie doar să repartizeze costurile, trebuie și să asigure confortul fiecărei familii, iar cine vrea, să poată să facă și economii. Ce poți însă să economisești, dacă blocurile nu sunt reabilitate termic, iar pierderile sunt de 40%. Dacă cineva închide repartitorul e echivalent cu o debranșare. Dacă un apartament nu are consum, bineînțeles că și vecinul suferă”, mai spune Dorina Lupșe.
Arată cu degetul înspre Primărie
Aceasta a ținut să precizeze că autoritățile au pierdut situația de sub control și s-a ajuns ca toată lumea să facă ce vrea în condominii.
„E un haos total și nu prea mai ai ce să faci. Când e vorba de utilități, oamenii nu mai gândesc unitar, fiecare vrea să fie pe cont propriu, deși trăiesc în comun”, a ținut să precizeze Dorina Lupșe, fără a uita însă să arate cu degetul, pe bună dreptate, și înspre Primărie, care nu a reușit să facă nimic concret pentru reducerea costurilor.
„Pe de altă parte, nici autoritățile locale nu și-au prea făcut treaba. Prin 2014 ni se promitea că în 2016 vom plăti 16 euro pe gigacalorie. Suntem în 2017 și nu s-a întâmplat nimic. Între timp, Oradea a construit un CET nou, pe când noi… În ceea ce privește situația de la CET, aceasta e foarte proastă. A ajuns să aibă sub 30.000 de abonați, iar vara aceasta probabil că foarte mulți vor părăsi sistemul centralizat”, a încheiat Dorina Lupșe.

A1 35
Ramona Lile: „Peste 80 de milioane de euro atrase la UAV”
citește mai mult »