Hipermarketurile din România fac un pas către Occident, dar îşi scrântesc piciorul. După ce au experimentat toate politicile de aşteptare posibile, acum vor să scurteze cozile de la casă cu sistemele de plată fără casier folosite peste tot în Vest – automatele unde clientul îşi scanează produsele, le plăteşte şi la revedere. Doar că la noi sistemele de plată fără casier… vor avea casier. Iar clienţii trebuie să treacă cu produsele prin mai multe locuri, să ia bonuri din A să le scaneze în B, de unde iau alt bon pe care îl scanează în C. Dacă pierd vreunul din ele devine şi mai amuzant.

Francezii de la Auchan aduc în România conceptul self-checkout. Plata fără casier este testată într-unul din hipermarketurile lor din Capitală însă sistemul nu funcţionează ca în Occident.

Dacă în supermarketurile din Marea Britanie, Italia sau Germania clienţii îşi scanează singuri produsele la un automat special, unde le şi plătesc, în România clienţii stau întâi la coadă la casă. Casierul le scanează produsele ca şi până acum doar că în loc să le accepte şi banii, le oferă clienţilor un bon pe care aceştia trebuie să îl achite la automat. Apoi automatul le oferă oamenilor un alt bon pe care trebuie să îl scaneze pentru a ieşi din zona unde sunt montate bornele de plată. Dacă unul dintre paşi nu merge comform planului, apar complicaţii. Clientul poate pierde unul dintre bonuri sau pot apărea probleme la scanare.

Potrivit Ziarului Financiar, în magazinul din zona Titan unde Auchan testează conceptul sunt folosite 13 automate de plată la care clienţii ajung după ce au trecut pe una din cele 8 case incluse în sistemul self-service. Self-service e de fapt doar plata cumpărăturilor, e singurul pas automatizat însă plimbarea produselor de la casă la automate şi scanarea tuturor bonurilor ar putea dura mai mult decât plata la casă. În străinătate, conceptul e folosit cu succes. Fiindcă acolo oamenii îşi scanează singuri produsele, se creează un fel de bandă de mare viteză. Iar mulţumită ei, se scurtează şi cozile de la case. Englezii de la Sainsbury’s au fost primii din Europa care au instalat automatele în toate supermarketurile deţinute. Potrivit reprezentanţilor aproape jumatate dintre clienţi le folosesc, astfel că la case, cozile sunt reduse.

De regulă nici nu e nevoie de 13 automate, fiindcă 6 sau 8 reuşesc să scurteze mult timpii de aşteptare din supermarketurile mari. Sistemul e util în special în orele cu trafic greu, la final de zi sau în weekend şi e folosit în mod special de cei care au cumpărat puţine produse. Unele supermarketuri încurajează sistemele self service oferind clienţilor care îşi scanează singuri produsele, vouchere de cumpărături. Pentru ele avantajul major e că nu trebuie să angajeze un număr mare de casieri şi să rişte să nu-i folosească dacă numărul clienţilor e mic. Automatizarea parţială testată în România vine după multe măsuri eşuate de scurtare a cozilor. Kaufland a încercat să le ofere clienţilor 3 lei dacă stau mai mult de 5 minute la casă iar Carrefour promite să deschidă o nouă casă dacă rândul de clienţi depăşeşte o anumită lungime. Tot Carrefour a fost amendat cu 10 mii de euro în Franţa pentru practici comerciale înşelătoare – le garanta clienţilor că nu stau la coada mai mult de 10 minute, dar clienţii stăteau şi 20.

Recomandările redacției