Preşedintele Barack Obama i-a acuzat joi pe adversarii săi republicani, în ajunul unei reuniuni cu liderii grupurilor parlamentare din Congres, destinată să evite o cură de austeritate pentru SUA, că ameninţă creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă prin refuzul de a majora impozitele pentru persoanele cu venituri foarte mari, transmite AFP.

După eşecul înregistrat joi în Senat de planul democraţilor de creştere a contribuţiilor fiscale pentru cei bogaţi, Obama a afirmat că republicanii din Congres au ales ‘să ameninţe economia cu un ansamblu de tăieri bugetare automate şi arbitrare ce ne vor costa locuri de muncă şi vor încetini relansarea economiei’.

‘Republicanii din Senat puteau să aleagă modul în care să crească economia noastră şi să reducem deficitul. În loc să elimine o nişă fiscală de care beneficiază cei bogaţi şi cei favorizaţi, ei au preferat să atace serviciile vitale destinate copiilor, persoanelor în vârstă, militarilor şi familiilor acestora’, a denunţat liderul de la Casa Albă într-un comunicat.

‘Au votat pentru ca toată responsabilitatea luptei împotriva deficitului să cadă asupra clasei mijlocii’, a acuzat Barack Obama.

‘Cred că putem face mai mult. Trebuie să acţionăm împreună, în mod echilibrat, pentru a reduce deficitul, prin tăieri inteligente ale cheltuielilor şi eliminarea nişelor fiscale’, a continuat el.

Preşedintele american i-a invitat vineri pe liderii grupurilor parlamentare din Congres să se întâlnească la Casa Albă, însă va fi prea târziu pentru a evita declanşarea tăierilor automate în cheltuielile bugetului federal american.

 

Recomandările redacției