Automedicația, armă cu două tăișuri. Avertismentul farmaciștilor

0
242

C âţi dintre voi nu vă lăsaţi seduși de reclamele tv la medicamente, care promit rezolvarea simplă și rapidă a unor probleme de sănătate? De câte ori nu v-aţi dus direct la farmacie și aţi sărit peste consultaţia la doctor? Fenomenul automedicaţiei ia tot mai mult avânt în România și este o armă cu două tăișuri.
În ce situații nu e neapărat nevoie să mergi la medic
Pandemia a îngreunat și mai mult accesul la servicii medicale. Din lipsă de timp, de bani sau pentru a evita aglomerația din clinci și spitale, mulți români preferă să caute pe internet răspuns la problemele lor de sănătate. Poate fi ok până la un punct. „Atunci când vorbim despre o durere în gât, o răceală ușoară sau tratarea unei zgârieturi putem să mergem direct la farmacie să luăm un remediu. Farmacistul te poate îndruma spre medicamentul corect atunci când vizita la medic nu este neapărat necesară. Totuși, trebuie precizat că recomandările sunt strict pe partea de suplimente alimentare, anumite cosmetice sau produse ce se pot elibera fără prescripție medicală. Orice altă problemă de sănătate trebuie să aibă un diagnostic clar și un plan de tratament dat de medicul specialist”, susține Cosmina Bengescu, farmacist.
Care sunt cele mai căutate produse din farmacii
Ține și de sezon. Vara se vând produ­sele de protecție solară, toamna cele pentru întărirea imunității, iarna cele de răceală și gripă. „Printre cele mai des întâlnite afecțiuni care fac obiectul automedi­cației sunt răcelile, anumite for­me de durere și un presupus deficit de vitamine și minerale în organism. Se caută în orice anotimp amestecurile de plan­te, ceaiurile sau produsele de îngrijire personală”, mai spune farmacistul.
Pentru ce medicamente ai nevoie de rețetă
Produsele care nu se pot elibera fără rețetă sunt cele care conțin substanțe farmaceutice active și care se folosesc în tratarea diferitelor patologii. Vorbim aici de antibiotice, antiinflamatoare puternice, produse psihotrope etc.
Cât de periculoasă e automedicația
Riscurile automedicației sunt ridicate, mai ales când afecțiunea persistă. Poți să-ți distrugi stomacul sau ficatul luând un tratament de care nu ai nevoie, în timp ce problema reală persistă și se agra­vează în timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.