Numiţi politic, şefii ASF se plâng de presiuni din partea celor care i-au pus în scaune

Numiţi politic, şefii ASF se plâng de presiuni din partea celor care i-au pus în scaune

Decizia Direcţiei Naţionale Anticorupţie de extindere a urmăririi penale faţă de Dan Radu Rușanu, președintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, a aprins spiritele până la punctul în care instituţia condusă de Ruşanu a emis un comunicat în care precizează că nu interpretează și nu comentează demersul DNA, dar acuză direct de imixtiune a politicului în acest caz, imixtiune provocată de măsura luată de ASF în privinţa Societăţii de Asigurări ASTRA – o formulare elegantă pentru insolvenţa financiară.

ASF reaminteşte că decizia luată de acest organism pe 18 februarie (de trecere la redresarea financiară a ASTREI prin administrare specială), este fără precedent în România şi a fost luată pentru a proteja interesele asiguraţilor şi stabilitatea industriei asigurărilor, în virtutea scopului pentru care Autoritatea a fost creată – de sancţionare, atunci când este cazul, a oricărei companii care încalcă normele legale, indiferent de structura acţionariatului sau de susţinătorii publici ori politici ai acesteia. În comunicat se afirmă că măsura a fost luată după realizarea unui control riguros al societăţii amintite, ignorându-se toate presiunile făcute. Conform documentului, au existat chiar şi ameninţări cu demiterea conducerii ASF în cazul în care ASTRA va fi trecută în stare de redresare sub supraveghere specială.

Comunicatul arată că salariile celor care conduc ASF n-ar trebui să fie surprinzătoare nici pentru preşedintele ţării, nici pentru prim-ministru, aceste salarii fiind făcute publice încă din 30 mai 2013. Aşa fiind, ASF afirmă că isteria publică şi mediatică generată de salariile coducătorilor ASF este urmare directă a măsurii luate în privinţa ASTRA, provocată la şase zile după luarea măsurii amintite prin publicarea unei liste de salarii cu sume denaturate.

Conducerea ASF conexează un „… atac fără precedent la adresa unei autorități de supraveghere (…) declanșat la 19 februarie de președintele României, care a denumit instituția ASF «… o cloacă… »”, de un atac lansat cu o zi înainte, la adresa aceleiaşi autorităţi, de Dan Adamescu, patronul societății ASTRA, atac în care Dan Adamescu afirma că decizia ASF este „… o lovitură în stil mafiot…” iar conducerea instituţiei era gratulată cu calificativul „incompetentă”.

ASF reiterează că va coopera în continuare cu Direcția Națională Anticorupție, încurajează DNA să-și îndeplinească integral atribuțiile legale şi anunţă că va pune la dispoziția DNA toate documentele solicitate.

Instituţia îi asigură pe cetăţenii României şi companiile naţionale sau internaționale care activează pe piaţa asigurărilor că va continua activitatea cu profesionalism, urmărind strict respectarea legii, indiferent de presiunile la care este supusă.

Iată comunicatul de presă integral emis de conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, în redactarea celor care l-au emis: comunicat de presa asf

Recomandările redacției