Autoritățile arădene nu exclud al doilea val al pandemiei de SARS-CoV-2. Declarații în acest sens au făcut reprezentanții Consiliului Județean și ai Spitalului Județean, în conferința care a avut loc acum câteva zile. În prezent sunt 250 de paturi libere pentru potențialele cazuri de COVID-19, în județul nostru. De curând, cei de la CJA au anunțat că se dezbat viitoare măsuri, într-o strategie. 

Există însă o strategie pregătită pentru eventualele scenarii ale epidemiei, în contextul în care, după câteva zile cu cazuri puține s-au înregistrat decese provocate de COVID-19. Așadar, cele trei scenarii luate în calcul de autorități ar fi: numărul îmbolnăvirilor rămâne aproximativ constant; numărul cazurilor va scădea; numărul cazurilor va crește. Pentru fiecare dintre cele trei scenarii există pregătit câte un plan de acțiune, care în cea mai pesimistă prognoză vizează activarea spitalelor suport, iar în cea mai optimistă menține actuala formulă de lucru în gestionarea Covid-19 în județul Arad.

„Vă îndemn pe toți să păstrați măsurile de prevenire, să fiți responsabili, să respectați distanțarea socială. Suntem într-o evoluție pozitivă, ne echilibrăm, dar echilibrul este încă foarte fragil!“, a susținut Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean. De altfel, dr Gheorghe Domșa, șeful CAS și coordonarul Grupului Suport pentru Spitalul Județean a subliniat de curând că nu este exclus un al doilea val pandemic: „Suntem pe o pantă descendentă, dar nu excludem un al doilea val al pandemiei, pentru că este mai bine să fim pregătăți, decât să fim luați prin surprindere“.

Efectele relaxării determină scenariul

Avem o strategie a perioadei post-relaxare, în trei scenarii posibile, pentru următoarele săptămâni. Astăzi sunt 27 de arădeni internați cu Covid-19, în județul nostru. Aradul are, la acest moment, peste 250 de paturi libere pentru eventualii pacienți Covid. Ne așteptăm că la sfârșitul săptămânii, dar cel târziu în primele zile din săptămâna viitoare ar putea apărea primele efecte ale relaxării. În cel mai pesimist scenariu, asta ar putea însemna creșterea numărului de cazuri. Sperăm să nu se întâmple așa! Orice ar indica statistica, de bine sau de rău, este în continuare nevoie de prevenție, de mare atenție pentru evitarea îmbolnăvirii“, au menționat reprezentanți ai Consiliului Județean Arad.

Vineri, la Consiliul Județean s-a desfășurat o nouă ședință de lucru cu directorul Direcției de Sănătate Publică, pentru a se asigura că planul de măsuri privind cele trei scenarii posibile de evoluție a bolii va fi implementat fără sincope. Eu sper că am învățat cu toții din ceea ce s-a întâmplat în primele săptămâni din luna aprilie, în Arad, și cadrele medicale, și autoritățile din administrație. Mesajul meu este, în continuare, unul de calm și de încredere. Aradul este județul cu unele dintre cele mai multe vindecări în România, județul unde folosim metode eficiente de tratament, se face și transfer de plasmă de la vindecați la pacienții în stare gravă. Rog și cadrele medicale să fie pregătite și să dea încredere pacienților. Dacă reușim să stăpânim situația din următoarele săptămâni, intrăm în vară cu speranța că viața își va reveni întru totul la normal în județul Arad”, a susținut Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Recomandările redacției