Autoritățile au pus, din nou, gând rău copacilor: 28 de pomi însemnați pentru tăiere pe o singură stradă din Arad (+galerie foto)

0
643

De foarte mult timp arădenii asistă neputicioși la tăierile copacilor din zonele în care locuiesc. Pomii sunt fie toaletați ,,în bătaie de joc” fără un minim simț al esteticului, fie sunt pur și simplu rași de pe fața pământului. Am scris despre asemenea atrocități de nenumătrate ori. Acum am primit din nou o sesizare de la o cititoare care ne anunță că aproape 30 de copaci vor fi tăiați de pe strada Tudor Vladimirescu din oraș. ,,Am trecut azi pe str. T.Vladimirescu. Am găsit 28 de copaci însemnați cu vopsea portocalie. Se spunea de 34. Poate s-au întors și au mai adăugat.Toți copacii grosi au fost însemnați. Au scapat cei subțiri, cât un grosimea brațului”, ne spune indignată Inga.

Majoritatea copacilor însemnați pentru a fi tăiați, sunt salcâmi, unii  au fost toaletați puternic cândva, ne povestește femeia. Inga ne spune că pe lângă pomii mari au fost însemnați  și câțiva arbori de tuia.

,,Toți sunt în vegetatie, toți au frunze verzi ți produc oxigen și răcoare. Primăria are un  aparat de diagnosticat sănătatea arborilor. Mă îndoiesc că îl folosește cineva”, spune Inga.

Se pare că în fața unei clădiri renovate din zonă, arborii mari au fost înlocuiți cu puieți. ,,Copacii groși și înalți au fost înlocuiți, ca de fiecare data când o cladire e renovată,  cu puieti subțiri și mici”, ne spune arădeanca.

Se pare că suntem în plin sezon al tăierilor de pomi în oraș. Oamenii din zonă spun că edililor nu le prea place verdeața și umbra creată de copaci. Dacă în alte țări există un interes deosebit pentru fiecrare arbore sau plantă și se schimbă traseele drumurilor pentru a proteja arborii,  la noi se distruge tot.

,,Cât traieste un salcâm ? se intreabă retoric cititoarea noastră. În jur de 100 de ani. Cât trăieste un tei? până la 1000 de ani, în alte tări bineînteles. Cât trăieste o tuia? Până la 800 de ani”, spune Inga. La noi în Arad, se pare, că arborii nu au nici o șansă să ajungă la aceste performanțe de viață.

,,Mă doare sufletul să știu ca acesti copaci care dau umbră și oxigen sunt tăiați. Mă doare sufletul pentru că știu cum sunt respectați în vest copacii”, spune femeia.

Cititoarea noastră îi îndeamnă pe arădeni să depună sesizări peste tot, pentru a salva ce se mai poate salva din zona verde a orașului. ,,Nu contează haideți să depunem sesizări peste tot. Să vadă că cetățenii există, să îi doară mâna la înregistrat sesizări.Poate reusim sa salvam umbra de pe strada T. Vladimirescu din Arad”, încheie Inga.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.