reabilitareOpt blocuri din municipiul Arad vor fi reabilitate termic în acest an, Primăria Arad lansând zilele trecute, procedurile de licitaţie publică pentru desemnarea constructorului.
Contractul „Execuţia lucrărilor de reabilitare termică a 8 blocuri” are o valoare estimată de 8,9 milioane lei, finanţarea fiind din fonduri euro­pene, prin Programul Ope­raţional Regional.
Data limită pentru depunerea ofertelor este 16 ianuarie, ora 11.00
Contractul vizează finanțarea din fonduri UE a lucrărilor de creștere a eficienței energetice a 546 de apartamente din municipiul Arad, respectiv la blocurile Z4 sc. A, B, C și Z6 sc. A, B, C de pe str. Poetului, la blocurile V3 de pe Calea 6 Vânători, la blocurile A50 str. Stupilor, A21 Aleea Saturn, Z8 str. Fulgerului, Bl. 2B sc. A, B, C Aleea Predeal, şi blocul U2 Piaţa UTA.
Acestea fac parte din seria de 42 de blocuri (total 1.348 apartamente) pentru care municipiul Arad a obținut fonduri europene nerambursabile în valoare totală de peste nouă milioane de euro.
Durata de execuție a lucrărilor ce fac obiectul prezentului prezentului contract este de zece luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuințe depuse spre finanțare, până în prezent, de Primăria Arad au o valoare totală de peste 27 milioane lei și o valoare a finanțării nerambursabile de peste 14 milioane lei.
Primarul Gheorghe Falcă a declarat, la sfârşitul anului trecut, că municipalitatea are pregătite documentaţiile pentru încă 70 de blocuri care vor fi reabilitate în perioada 2015-2020.
De asemenea, tot atunci, primarul municipiului Arad a făcut un apel către asociaţiile de proprietari să se înscrie în programul de reabilitare termică a blocurilor cu fonduri europene. „Vreau să invit asociațiile de proprietari să se înscrie în program. Contribuția asociației de locatari este de numai 20% din valoarea lucrărilor, iar beneficiile sunt foarte mari. Investiția pe care cetățenii o realizează se recuperează în câțiva ani din economiile la energie termică”, a mai spus primarul.
Lucrările de reabilitare termică a blocurilor sunt complexe, cuprinzând închiderea balcoanelor, reabilitarea instalațiilor comune de încălzire, izolarea planșeelor peste subsol și a acoperișurilor, izolarea faţadelor, ceea ce va reduce pierderile energie termică din imobile cu 30 – 40%.

Recomandările redacției