Peste 500 de persoane sunt infectate cu COVID-19, la nivelul județului nostru. Datele oficiale arată că, zeci de arădeni sunt internați pe unitățile medicale de tratament pentru COVID-19 și unii, sunt medici și asistente. Peste 5.000 de teste pentru diagnosticarea SARS-CoV-2 au fost făcute în județul nostru. În afara fondurilor alocate de administrația județului, sistemul medical a fost sprijinit de mediul privat și comunitate, pentru dotarea unităților spitalicești.

Autoritățile – reprezentanții Consiliului Județean și ai Direcției de Sănătate Publică au prezentat ultimele date oficiale. „Aradul este printre județele în care, comunitatea locală s-a alăturat de la început administrației județene, în sprijinul sistemului medical, în lupta contra COVID-19. Am constat că arădenii sunt uniți și sar în ajutor când situația o cere. Ca și președinte al Consiliului Județean, am asistat la o mobilizare exemplară a mediului de afaceri, a ONG-urilor, asociațiilor, a bisericii, a mediului universitar și preuniversitar, a oamenilor simpli care au ajutat sistemul de sănătate și de altfel, semenii.

S-a strâns suma de 1,9 milioane lei, care a fost completată de contribuții în natură, de lucrări executate de firme sau voluntari, de donații de produse, de forță de muncă – oferite de mediul de afaceri. Le suntem recunoscători în egală măsură, pentru că sprijinul a fost binevenit“, a spus președintele CJA, Iustin Cionca.

Este încă mare nevoie de sprijinul comunității

Acesta a explicat că, la începutul pandemiei, când exista criză de medicamente și echipamente și legea achizițiilor îngreuna situația, mai multe companii au cumpărat pe cheltuiala lor, aparatură pentru spital. „Sute de entități au contribuit pentru arădenii vulnerabili, arădenii izolați – prin Rețeaua Solidarității. Avem nevoie în continuare de astfel de donații“, a subliniat Iustin Cionca.

Consiliul Județean a alocat suma de 34 de milioane de lei, bani necesari pentru achiziția de aparatură, echipamente, medicamente, precum și pentru cazare și mâncare, pentru cadrele medicale. Asta tocmai pentru a-i proteja, fără să riscăm să permitem ca virusul să ajungă la familii sau mai departe. Solidaritatea este o speranță și o dovadă că trăim într-o comunitate de excepție.

Știu că așteptările arădenilor sunt mari și nu întotdeauna am reușit să ne ridicăm la aceste așteptări. Vreau să-i asigur că, fiecare ban, fiecare donație a ajuns acolo unde a fost necesar, unde arădenii și-au dorit. Au ajuns pe secțiile medicale, la pacienții și personalul care avea nevoie de aceste donații. Îi asigur pe bolnavii care suferă că nu sunt singuri în această boală, că mii de arădeni bune muncesc ca ei să aibă condiții cât mai bune în spitale“, a conchis președintele CJA.

DSP a identificat 340 de cazuri făcând mii de teste

Directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, Horea Timiș a prezentat ultimele situații privind îmbolnăvirile, testele dar și situația focarelor.

În județul Arad au fost 565 de persoane pozitive, iar diferența de cazuri până la 581 a fost reprezentată de persoane din alte județe. În prezent sunt 527 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 la nivelul județului. Până acum au decedat 54 de arădeni. Un număr de 327 de persoane sunt aflate în carantină, iar în carantină până acum au fost un număr total de 1.030 de persoane.

De la începutul pandemiei de coronavirus, 3.687 de persoane au fost în izolare la nivel de Arad, iar în prezent, un număr de 303 arădeni sunt izolați.

Până acum, prin laboratorul DSP s-au făcut 2.900 de teste și au fost emise 2.652 de buletine. În număr intră și retestările. Am reușit să Am reușit să identificăm 340 de pozitivi. Avem anumite focare pe care le urmărim și anume la Sântana, Pecica și Arad. La nivelul Direcției de Sănătate Publică facem și o monitorizare pe cartiere.

Am avut un vârf și intrăm într-o pantă care nici nu crește, nici nu descrește la această dată. Urmărim cifrele și de aceea s-au luat măsuri ca să nu ne relaxăm din punct de vedere social. Perioada de incubație a virusului este undeva la 14 – 20 de zile și suntem într-o perioadă de acest gen. După asta abia în următoarele săptîmâni putem ști dacă intrăm într-o perioadă de scădere a cazurilor“, a susținut Horea Timiș, directorul DSP Arad.

Recomandările redacției