lazarCazul Lazăr&Sohne, prezentat în numerele trecute ale ziarului nostru, a intrat, din informaţiile pe care le deţinem, şi în atenţia autorităţilor din Germania. Astfel, Ministerul de Finanţe German a trimis pe adresa Ministerului de Finanţe din România, o solicitare care a ajuns la compartimentul de specialitate din cadrul ANAF, prin care se cer informaţii cu privire la Viorel Lazăr şi membrii familiei sale. Din informaţiile noastre, fiscul german solicită date cu privire la toate bunurile şi bilanţurile firmelor deţinute de familia Lazăr. De asemenea, cazul a intrat şi în atenţia unui cunoscut post de televiziune din Germania, ce a demarat o anchetă de presă cu privire la activităţile derulate acolo de familia Lazăr, post cu care ziarul nostru colaborează şi va face schimb de informaţii.
În aceste condiţii am trimis o solicitare scrisă pe adresa ANAF, însă deocamdată nu am primit niciun răspuns.
Procurorii au descins în februarie la Lazăr&Sohne
Vă reamintim că procurorii arădeni au descins, în luna februarie, la  fabrica de mezeluri Lazăr&Sohne, acţiunea desfăşurându-se pe parcursul mai multor ore. A fost începutul unei anchete care a dus la constituirea unui dosar voluminos. Din informaţiile noastre, totul a pornit de la plângerea depusă de două persoane, soţ şi soţie, care s-au trezit că sunt angajate fictiv la Lazăr&Sohne, deşi nu călca­seră niciodată în respectiva fabrică. Anchetatorii ne-au povestit că numărul contractelor de muncă fictive este foarte mare şi că semnăturile celor doi soţi au fost falsificate, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad efectuând cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals, uz, uz de fals, săvârşite pentru a deplasa personal în afara ţării şi obţinere ilegală de contigentare forţă de muncă pentru străinătate. Pentru a putea detaşa persoane în străinătate, cum a procedat patronul firmei, societatea trebuie să aibă un anumit număr de angajaţi, astfel încât au fost făcute angajări fictive.
Sursele noastre susţin că anchetatorii mai efectuează cercetări şi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune. Una dintre principalele surse de câştig ale patronului firmei provenea din trimiterea de personal la muncă în Germania. Res­pectivele persoane erau angajate la Lazăr&Sohne, cu salariul minim pe economie, iar în Germania primeau între 800 şi 1500 de euro, în timp ce în România se plăteau contribuţii sociale aferente salariului minim, pentru sute de persoane trimise la muncă, Statul Român fiind prejudiciat cu sume imense, în timp ce reprezentanţilor Statului German li se spunea că taxele sunt plătite în ţara de origine.

Recomandările redacției