Autorităţile din România şi Georgia au stabilit un calendar privind intrarea în vigoare a Acordului dintre cele două guverne cu privire la cooperarea economică, ştiinţifică şi tehnică, informează un comunicat de presă al Ministerului Economiei remis, luni, AGERPRES.

Caledarul a fost stabilit cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o la Batumi, în Georgia, Manuel Donescu, secretar de stat în Ministerul Economiei. Acesta a participat, în Georgia, în perioada 11 – 13 iulie, în calitate de keynote speaker, la Conferinţa internaţională ‘Drumul European al Georgiei: Partenerii Est – Europeni ai Uniunii Europene – către Summitul de la Vilnius’, organizată de guvernul Georgiei în colaborare cu Lituania, ţara care deţine preşedinţia semestrială a UE. Oficialul român a subliniat, în cadrul sesiunii dedicate ‘Convergenţei Economice – Perspective şi Provocări’, sprijinul pe care îl acordă România, în mod constant, parcursului european al Georgiei, susţinerea obiectivelor ambiţioase privind noul cadru de cooperare cu UE, în perspectiva Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie 2013)’, informează Ministerul Economiei.

Programul secretarul de stat român a inclus întâlniri bilaterale cu oficiali din Georgia, Manuel Donescu având întrevederi separate cu Mikheil Janelidze, adjunct al ministrului Economiei şi Dezvoltării Sustenabile, Mariam Valishvili, adjunct al ministrului Energiei şi Mariam Rakviashvili, adjunct al ministrului de stat pentru Integrare Europeană şi Euro-Atlantică.

‘Au fost discutate aspecte ale stadiului şi perspectivelor cooperării economice bilaterale, Georgia fiind cel mai important partener economic al Romaniei din Caucaz din punct de vedere al volumului schimburilor comerciale, de peste 330 de milioane dolari în anul 2012. A rezultat un potenţial semnificativ de dezvoltare, atât al schimburilor comerciale, cât şi al unor acţiuni de cooperare economică în domenii de interes, precum energie, petrochimie, materiale de construcţii, agricultură, transporturi, turism şi industria construcţiilor de maşini. S-a stabilit un calendar privind intrarea în vigoare a Acordului dintre Guvernele României şi Georgiei cu privire la cooperarea economică, ştiinţifică şi tehnică şi ulterior organizarea primei sesiuni a Comisiei mixte româno – georgiene, precum şi posibilitatea organizării unor misiuni economice reciproce, respectiv acordarea de asistenţă Georgiei în baza experienţei în procesul de aderare al României la Uniunea Europeană’, se arată în document.

Secretarul de stat român a mai avut scurte convorbiri cu miniştrii de externe ai Bulgariei şi Estoniei, cu adjuncţii miniştrilor de externe ai Republicii Moldova şi Lituaniei, precum şi alţi demnitari şi oficiali georgieni şi străini.

 

(AS – autor: Florin Bărbuţă, editor:Nicoleta Gherasi)

 

Lasă un răspuns

Recomandările redacției