Autoritățile estimează o scădere a cazurilor de coronavirus. Bilanțul – 300 de arădeni vindecați

0
1277
În prezent, există paturi libere pentru potențialii noi bolnavi

Autoritățile susțin că Aradul stă bine la capitolul persoane vindecate de COVID-19 și că, unitățile medicale de tratament nu sunt la fel de aglomerate ca în urmă cu ceva timp. Se simte o ușoară scădere a numărului de cazuri – sunt de părere reprezentanții Grupului de Suport pentru Spitalul Județean.

Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, dr. Gheorghe Domșa, coordonatorul Grupului de Sprijin al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și dr. Laura Păcurar, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Arad, au dezbătut subiectul situației la zi a spitalelor arădene în contextul COVID-19, măsurile care se iau în această perioadă și premiera medicală arădeană – începerea recoltării de plasmă la Arad pentru tratarea bolnavilor de SARS-CoV-2.

În prezent, avem 179 de paturi goale și 100 de paturi ocupate de bolnavii COVID-19, din cele 279 de paturi care sunt pregătite pentru pacienți la spitalele Municipal și TBC. De asemenea, estimăm că, la sfârșitul săptămânii vom ajunge la 300 de pacienți externați vindecați. Acest indicator ne plasează între primele județe la nivel național, ca număr de pacienți vindecați. În ce privește decesele, 64 de arădeni și-au pierdut viața, diagnosticați cu COVID-19. Ați văzut, la nivel național a început o dezbatere despre modul de raportare a deceselor. Pacienții cu afecțiuni oncologice, coronariene, diagnosticați COVID-19, sunt automat considerați decedați din cauza COVID-19. Din păcate, Aradul are cele mai multe afecțiuni de cancer, iar la bolile coronariene suntem pe primele locuri din țară. Din acest motiv, Consiliul Județean Arad a și accesat fonduri europene pentru un nou spital de Oncologie, care este în lucru, și pentru modernizarea secției de Cardiologie, aflată în stadiu avansat de realizare”, a susținut Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Astfel, la propunerea Consiliului Județean Arad, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației din România a semnat, în calitate de Autoritate de Management, primele modificări ale contractelor de finanțare pentru proiectele care vizează sănătatea și managementul riscurilor și al dezastrelor din cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria.

CJ Arad va investi sume consistente în Spitalul Clinic Județean de Urgență. Ca urmare a necesității de echipamente medicale și de protecție împotriva COVID-19, Consiliul Județean Arad a suplimentat achiziția de echipamente, în luna aprilie 2020, cu: 25 de aspiratoare mobile de secreții, 25 purificatoare de aer, 15 cărucioare de urgență și un aparat de tip video-laringoscop.

Gata cu Secția Infecțioase de pe strada Ștefan Cicio Pop

Arădenii suspecți de coronavirus nu vor mai fi internați la secția de Infecțioase de pe Ștefan Cicio Pop, secția fiind una dintre cele mai degradate unități medicale.

Aceste rezultate de până acum – de pe fostul Municipal, de pe TBC, de la Spitalul Ineu – ne dau speranța că lucrurile merg spre mai bine. De astăzi (n.r miercuri) renunțăm la secția Infecțioase Adulți. Știu că era criticată și într-adevăr inadecvată iar odată cu amenajarea secției de Balneofizioterapie, de la Municipal, aici vor fi internate persoanele care sunt în așteptarea rezultatului la testarea pentru coronavirus, a spus dr. Gheorghe Domșa, coordonatorul Grupului de Sprijin a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.