Având în vedere prognoza meteorologică care indică pentru perioada următoare menținerea temperaturilor de peste 35 grade celsius în timpul zilei, în baza Dispoziției Secretarului de Stat din Ministerul Afacerilor Interne, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad a adoptat astăzi un Plan de măsuri pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populației din sezonul de vară 2021.

În baza documentelor menționate au fost stabilite anumite măsuri care să fie aplicate de instituțiile publice sau agenții economici în vederea diminuării efectelor negative generate de temperaturile crescute asupra populației. Printre acestea se regăsesc: identificarea cu sprijinul autorităților locale, ONG-urilor și voluntarilor a persoanelor vulenarabile și monitorizarea acestora; analizarea necesității luării măsurilor pentru reducerea programului normal de lucru și limitarea activităților desfășurate în aer liber, în situația depășirii pragului critic de 80 de unități al indicelui de confort termic; amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor și de adăpostire a populației, semnalizate corespunzător astfel încât să fie identificate cu ușurință de către populație, dotate cu aer condiționat și apă potabilă care să fie distribuită gratuit.

Recomandări pentru protecția populației

    De asemenea, în cadrul Dispoziției Secretarului de Stat, dr. Raed Arafat, a fost cuprins un set de recomandări privind protecția populației pe timpul caniculei. Măsurile de prevenire pentru perioadele caniculare, recomandate a se aplica, sunt următoarele:

– Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul în spații dotate cu aer condiționat (magazine, spații publice);

– Evitați aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;

– Purtați haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;

– Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici);

– Mâncați fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă); mâncați echilibrat și variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;

– Evitați băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;

– Evitați alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de orgine animală;

– Nu consumați alcool (inclusiv bere) – vă deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;

– Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie;

– Nu lăsați copiii/animelele de companie singuri/singure în autoturisme;

– Cereți sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau sau copilul dumneavoastră;

– Creați un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului;

– Persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;

– Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se va reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de reapus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

Recomandările redacției