Cazul de meningită din București, sub o formă extrem de gravă înfricoșează nu doar populația, ci și autoritățile. O elevă de la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București diagnosticată cu meningită a murit joi după-amiază. A fost vorba de un caz de meningită meningococică fulminantă, o boală gravă și contagioasă. În aceste condiții, cadrele medicale se tem de instalarea unui focar.

Elevii liceului în care învața tânăra au primit tratament profilactic, iar DSP urmează să facă dezinfecție în tot liceul. Medici din cadrul compartimentului de epidemiologie au început ancheta epidemiologică. Conform procedurilor care se impun în aceste cazuri, se stabilesc toți contacții direcți cu bolnavul.

Potrivit cadrelor medicale, infecția cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar în cazul unui contact apropiat cu o persoană bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern, fiind foarte sensibil la variațiile de temperatura și uscaciune. În unele cazuri mai rare, poate aparea o formă fulminantă a bolii (meningococemie) cu o rată mare de deces. Meningita meningococică fulminantă este una dintre cele mai grave forme de meningită și duce frecvent la moarte.

Această formă de meningită transmite ușor, fiind una dintre bolile infecțioase care au o mare contagiozitate. Trebuie știut că se transmite ușor atât pe cale respiratorie, cât și prin contact. Nu toți cei care vin în contact vor face forme severe, dar se poate întâmpla ca unii dintre ei să aibă complicații majore.

Autoritățile sunt în alertă având luând în calcul posibilitatea dezvoltării unui focar. „La Arad, din fericire, nu avem niciun caz și nici o suspiciune de meningită. Cunoaștem situația de la București, cu tânăra care a murit din cauza acestei forme grave de meningită. Sperăm însă că este un caz izolat“, a susținut șeful Direcției de Sănătate Publică (DSP) Arad, Constantin Cătană.

Ce trebuie să știe pupulația vizavi de simptomatologia meningitei este că, la contactarea unei forme severe apare durerea de cap, starea generală se degradează rapid cu instalarea febrei, iar bolnavul are vărsături în jet. La forma fulminantă a meningitei, cea mai gravă de altfel, cu tot tratamentul antibiotic, decesul este extrem de frecvent.

Vaccinul meningococic, care previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite) se află pe lista vaccinurilor opționale recomandate de Ministerul Sănătății. Trebuie spus că nu se găsește pe lista vaccinurilor oferite gratuit în cabinetele medicilor.

Recomandările redacției