Tratamentul cu plasmă contra Covid-19 nu este pentru oricine, din simplul motiv că există puțin sânge donat de oamenii care deja au depășit cu bine boala.

Plasma preluată de la oamenii deja infectați și vindecați de Covid-19, este unul din tratamentele folosite experimental, în întreaga lume, pentru tratarea bolii provocate de noul coronavirus. În studiile clinice, a dat rezultate bune, spun doctorii, însă dezvoltarea unui tratament aprobat nu este încă finalizată, pentru că oamenii de știință încă studiază cum funcționează virusul și cum poate fi combătut.

În țara noastră, acest tip de tratament a ajuns în prim plan mediatic după ce s-a aflat că unele personalități sau vedete au beneficiat de acest tip de terapie. Cel mai recent exemplu – soțul prezentatoarei TV Andreea Esca, pe care plasma cu anticorpi pentru Covid-19 l-ar fi ajutat să depășească faza gravă a bolii pe care a contractat-o.

Tratamentul cu plasmă nu este însă pentru oricine. Din simplul motiv că există foarte puțină plasmă utilizabilă în această terapie. Tratamentul depinde de plasma donată de oamenii care s-au vindecat deja de Covid-19 și au dezvoltat suficienți anticorpi la virusul Sars-Cov-2.

Specialiștii precizează faptul ca o persoană care face boala Covid-19 dezvoltă anticorpi la coronavirus, aceștia fiind stocați în plasmă. Din sângele persoanei respective se poate extrage plasma cu acești anticorpi. Plasma este acea parte lichidă a sângelui care transportă prin organism proteine, nutrienți, enzime sau pur și simplu apă, prin corp. Separată de sânge, ea are o culoare gălbuie.Ulterior, plasma cu anticorpi este folosită prin transfuzie la alți pacienți bolnavi de Covid-19, care beneficiază astfel de anticorpii produși deja de organismele altor pacienți.

Din acest motiv este foarte important ca persoanele care au trecut prin boală să doneze. Medicii se plâng însă că foarte multă lume spune că da, vreau să ajut și eu pe alții, sunt de acord să donez plasmă, însă puțini dintre aceștia se prezintă într-adevăr la centru pentru a doneze.

Cât de eficient este tratamentul cu plasmă?

Plasma cu anticorpi nu face minuni, explică medicii. Studiile clinice arată că este un tratament care este bun dacă este dat în timp util, nu în formele foarte avansate ale bolii. Se pare că evoluția pacienților în urma terapiei cu plasmă este favorabilă, ieșind din starea critică. Un factor de evoluție severă a bolii este numărul mare de viruși care întrețin inflamația. Prin acest mecanism, se neutralizează virușii și se pot ține sub control procesele patogenice date de inflamație.

Nu e prima oară în istoria pandemiilor când plasma a fost folosită de medici. A fost folosită și în cazul epidemiilor de coronavirus SARS și MERS.

Plasma este însă folosită în multe alte tratamente moderne, nu doar pentru Covid-19, unele companii începând să dezvolte medicamente bazate pe plasmă, pentru a trata boli rare sau imunodeficiențe, prin folosirea imunoglobulinelor.

În România, recoltarea plasmei se face prin procesul clasic de donare de sânge.

Corina Henegar

Recomandările redacției