Consiliul Județean Arad a depus, în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad, un proiect comun pentru achiziționarea de aparatură medicală necesară în ges­tionarea situației sanitare din Spitalul Județean Arad.
Proiectul a întrunit condițiile cerute, astfel încât la data de 20 august 2020
a fost semnat contractul de finanțare. Banii provin din fonduri europene, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, Componenta 1 Consolidarea capa­cităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19, Axa Prioritară 9 „Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul pandemiei cauzate de COVID-19”, Operaţiunea „Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19”.
Valoarea totală a proiectului/Valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR este de 13.317.013,06 lei. Durata proiectului: 11 luni, conform contractului de finanțare, respectiv: 01.06.2020 – 30.04.2021.
În cadrul proiectului se vor achiziţiona 381 echipamente medicale. Procedura privind achiziția echipamentelor medicale este în evaluare.
„Niciodată în istoria Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad nu s-au realizat investiții atât de consistente. Acestea sunt determinate, pe de o parte, de pandemie, dar pe de altă parte sunt și un efect al proiectelor europene sau naționale accesate de Consiliul Județean Arad. Avem în construcție două spitale noi, de Oncologie și Psihiatrie (la Căpâlnaș) și am semnat săptămâna trecută contractul pentru realizarea proiectului tehnic al Spitalului de Boli Infecțioase. Dar pentru că investițiile noastre la nivel local sunt deja cunoscute, vă informez asupra unor măsuri luate la nivel național de guvernarea PNL, măsuri adoptate în contextul crizei COVID 19. După guvernarea PSD am găsit STOCURI ZERO! La sfârșitul lui 2019, rezerva Ministerului Sănătății nu cuprindea medicamente, substanțe dezinfectante, echipamente de protecție a personalului și alte materiale necesare combaterii unei epidemii. Guvernul PNL a luat măsuri pentru a schimba situația și a întreprins cea mai amplă operațiune de dotare a sistemului sanitar din România cu materialele și echipamentele necesare pentru gestionarea pandemiei: 24 miliarde de lei au fost investiți pentru medicamente și echipamente sanitare și 9,8 miliarde de lei au fost plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID – 19. Capacitatea de testare a crescut de la sub 100 de teste/zi în luna martie a acestui an, la peste 40.000 de teste/ zi în octombrie. Este foarte importantă și stimularea personalului medical – pentru lunile aprilie și mai 2020, a fost plătit stimulentul de risc de 162,6 milioane lei pentru 32.451 persoane (aprilie) și 32.610 persoane (mai). Numărul medicilor a crescut cu 2.700 în ultimul an. În ce privește măsurile pentru infrastructura de sănătate, Guvernul liberal a început deja proiectele pentru construcția spitalelor regionale. Vă reamintesc că PSD câștigase alegerile în 2016 cu promisiunea că va face 8 spitale regionale însă nu au fost în stare să pună nicio cărămidă și a tergiversat trimiterea la Comisia Europeană, spre aprobarea finanțării, a proiectelor spitalelor respective”, a declarat Iustin Cionca, pre­- ședintele CJA. 

Recomandările redacției