Lucrurile par a nu avea foarte curând o rezolvare în ce priveşte problema gunoaielor din Arad. Aceste fapte au fost prezentate pe larg în paginile cotidianului nostru. Practic până la acest moment, societatea care este responsabilă de acest serviciu a dovedit că nu face faţă sarcinilor pe care şi le-a asumat. Până şi administraţia locală a sesizat acest lucru. Şi acum, când situaţia pare a nu avea o rezolvare se fac presiuni asupra prestatorului. Până acum la nivel declarativ. Astfel, Primăria Municipiului Arad dă un ultim termen de revenire la normalitate RETIM-ului. Este vorba despre ziua de duminică, 13 mai 2018. Dacă nici noua strategie adoptată de operatorul de salubrizare, respectiv respectarea traseelor iniţiale de colectare a gunoiului menajer, nu va da rezultate, începând de săptămâna viitoare Primăria Arad va analiza posibilitatea de a ieşi din asocierea ADI SIGD Arad.
„Acesta este primul pas necesar pentru a putea gestiona în mod direct un nou contract de salubrizare menajeră pe municipiul Arad. Nici Primăria, nici cetăţenii nu pot fi bătaia de joc a nimănui”, a declarat viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.
Şi din localităţile judeţului vin aceleaşi semnale negative. De aceea, Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad, a convocat pentru luni Adunarea Generală a ADI SIGD Arad, zona I, pentru a lua în discuţie rezilierea contractului cu firma RETIM. „Există o nemulţumire justificată a cetăţenilor şi a administraţiilor locale faţă de modul în care acţionează RETIM. Noi am accesat o finanţare europeană de peste 30 de milioane de euro pentru a asigura cetăţenilor servicii de colectare a deşeurilor de calitate, la un preţ corect. Din păcate, firma care a câştigat licitaţia are evidente probleme în a se achita de mi­siune. Autorităţile locale au asigurat toate condiţiile pentru buna funcţionare a activităţii, dar în ciuda unor amenzi şi în ciuda somaţiilor repetate, activitatea nu a intrat în normal. În aceste condiţii, am convocat Adunarea Generală a ADI SIGD pentru a analiza rezilierea contractului cu RETIM. Administraţiile locale vor analiza opor­- tunitatea rezilierii contractului şi paşii care vor urma în continuare”, a declarat Sergiu Bîlcea. Aşadar, săptămâna viitoare este una decisivă, dar şi foarte complicată. Asta oricum am întoarce lucrurile.

Recomandările redacției