cetateaPrimarul Gheorghe Falcă, a precizat, luni, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local Municipal că intenţionează să organizeze un referendum de consultare a populaţiei cu privire la preluarea cetăţii în administrarea municipalităţii.
Edilul-şef a explicat că la baza acestei hotărâri stă pericolul pierderii unor proiecte cu finanţare europeană pentru reconversia cetăţii, pentru că Ministerul Apărării Naţionale refuză să elibereze acest obiectiv. „Cer încă odată Ministerului Apărării Naţionale să-şi respecte promisiunea şi să elaboreze şi să aprobe proiectul de Hotărâre de Guvern cu privire la transferul cetăţii către administraţia publică locală. În caz contrar, dacă se mai amână mult acest transfer, o să ratăm startul accesării proiectelor finanţate din fonduri europene şi când o să avem cetatea o să fie prea târziu. Dacă în acest an nu primim cetatea, vom iniţia un referendum şi vom explica cetăţenilor că netrasfe­rarea cetăţii va văduvi Aradul de importante fonduri europene destinate reconversiei. În momentul în care vom avea cetatea vom putea să facem studiile de fezabilitate necesare pentru aceste proiecte cu finanţare europeană”, a precizat primarul municipiului Arad.
Acesta a adăugat că Guvernul va trebui să ţină cont de acest referendum pentru că el va reprezenta voinţa cetăţenilor cu privire la viitorul cetăţii.
De asemenea, primarul a mai precizat că municipalitatea a îndeplinit toate condiţiile din protocolul de predare-primire a cetăţii semnat de reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale. „Ministrul însuşi, la ultima vizită la Arad a promis că va da cetatea. Municipalitatea a alocat bani, în bugetul local pe anul 2014, pentru reabilitarea Unităţii Militare din Gai, inclusiv reali­za­rea de construcţii noi, aşa cum a cerut mi­nisterul. În Unitatea Ministeră Gai urmează să fie relacaţi militarii din cetate. Numai că, se pare nu se doreşte aprobarea unei Hotârâri de Guvern cu privire la transferul cetăţii, ceea ce ne determină să continuăm demersurile pentru preluarea acestui obiectiv prin organizarea unui referendum”, a mai spus Gheorghe Falcă.
Investiţii de 200 de  milioane de euro
Primarul municipiului Arad a mai susţinut că, în şedinţa din această lună a Asociaţiei Municipiilor au fost identificate axe de finanţare a proiectelor de reconversie a cetă­ţilor istorice prin Programul Operaţional Re­gional, exerciţiul financiar 2014-2020.
Conform unui Studiu de prefezabilitate, realizat în urmă cu câţiva ani de Biroul de arhitectură Pascucci-Chieti din Italia, s-ar preta crearea în cetate a unui centru de excelenţă pentru interschimburi şi implementarea de metodologii de formare universitară între Europa de Est și Vest şi a unui centru de cercetare şi studii internaţionale. De asemenea, s-a propus crearea de trasee turistico-culturale cu activităţi expoziţionale precum un muzeu al artizanatului, o pinacotecă şi a unui centru turstic şi sportiv.
Investiţiile necesare pentru reconversia şi restaurarea cetăţii Aradului sunt estimate la 200 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că ele s-ar putea realiza fie prin proiecte europene fie prin parteneriate public-private.

Recomandările redacției