autoritati_cladiri_comisiiAutorităţile române au termen până la 13 februarie pentru a convinge Comisia Europeană (CE) să nu treacă la suspendarea celei mari părţi din cele trei Programe Operaţionale (Regional – POR, Creşterea Competitivităţii Economice – POS CCE şi Transport – POS T), după ce scrisorile în limba română de notificare a presuspendării programelor au ajuns la Bucureşti la 13 decembrie.

La 25 octombrie 2012, CE a anunţat că a trimis autorităţilor române scrisorile de notificare în limba engleză privind presuspendarea în întregime a POS CCE, a două axe din patru pentru POS T şi a patru axe prioritare din cinci pentru POR. Termenul de două luni pentru remedierea deficienţelor pe care îl au autorităţile române curge însă din momentul în care s-au primit scrisorile de notificare în limba română.

‘În primul rând vrem să vedem o reacţie din partea autorităţilor române până pe 13 februarie, un plan de acţiune credibil. Asta nu înseamnă în mod necesar că toate preocupările sunt abordate, dar trebuie să existe indicii că se fac paşi pentru rezolvarea lor, iar acestea sunt legate de sistemul de control al managementului, de faptul că trebuie să existe un sistem suficient de solid care să prevină apariţia problemelor, de la cele birocratice sau fraude, până la problemele legate de achiziţiile publice. De asta va fi nevoie pentru a evita suspendarea’, a declarat joi Shirin Wheleer, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru politică regională Johannes Hahn.

‘Serviciile Comisiei lucrează strâns cu autorităţile române pentru a ajuta autorităţile să facă schimbările necesare şi deja am primit unele informaţii pe care le analizăm. Aşa că lucrurile se mişcă. Dar prioritatea este ca programele să redevină funcţionale, să aducă investiţiile unde sunt necesare, toată lumea înţelege asta’, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Presuspendarea celei mai mari părţi a celor trei programe a intervenit ‘ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control’, menţiona CE în comunicatul dat publicităţii la 25 octombrie 2012.

‘Problemele sunt legate de domeniul achiziţiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese. Această acţiune este urmarea unei analize aprofundate şi înseamnă că nu se vor mai face plăţi până la adoptarea unor măsuri pentru remedierea acestor probleme. Creanţele vor fi însă rambursate imediat ce acţiunile necesare sunt întreprinse de autorităţile române’, se mai menţiona în documentul citat.

Până în prezent, CE a efectuat plăţi doar pe domeniul de intervenţie 2.1 din axa prioritară 2 a POR, care nu se număra printre cele presuspendate la 25 octombrie 2012, după ce autorităţile române au acceptat corecţii de 15%. Executivul comunitar a plătit autorităţilor române suma de 134 de milioane de euro, în baza unei cereri primite la 5 decembrie anul trecut.

În axa prioritară 2 din POR rămân blocate plăţile pentru proiectele publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) după 1 octombrie 2011 şi alte proiecte care, din diverse motive, nu au necesitat menţionarea în SEAP.

SURSA: http://www.agerpres.ro

Recomandările redacției