Sindicatele au propus o creştere de 10% – 11% a salariului minim pe economie, iar patronatele pledează pentru o majorare de 8% .  Bogdan Hossu, Cartel Alfa: „Noi am sugerat să începem un proces de reîntoarcere la un reechilibru al distribuţiei fiscale între angajatori şi salariaţi pe locul de muncă, adică îngheţăm să salariile brute şi transferăm echivalentul taxelor sociale de angajat la angajator“ . Circa 1,6 milioane de contracte de muncă de pe piaţa muncii locală sunt plătite cu salariul minim pe economie, conform Ziarului finaciar.

Guvernul, sindicatele şi patronatele s-au pus de acord cu privire la nece­sita­tea creşterii salariului minim pe economie în cadrul reuniunii Comitetului Naţional Tri­partit pentru Dialog Social, însă procentele de creştere sunt încă în dezbatere.  În prezent, salariul minim pe economie este de 2.300 de lei brut, iar suma netă primită de angajaţi este mai mică de 1.400 de lei.

Datele oficiale arată că aproape unu din trei angajaţi din România (29%), adică 1,6 milioane dintr-un total de 5,5 milioane de contracte de muncă, este remunerat cu salariul minim pe economie. În 2011, doar 400.000 de contracte de muncă dintr-un total de 5,5 milioane erau la nivelul minim, arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Confederaţia Sindicală „Cartel Alfa“ şi de la Inspecţia Muncii. Premierul Florin Cîţu spune că până la finalul lunii octombrie o să avem o formulă clară pentru calcularea salariului minim, astfel încât oamenii să ştie exact cu cât creşte salariul minim în fiecare an, conform sursei citate.

 

 

Recomandările redacției