Primăria a emis un comunicat de presă prin care îi atenționează pe arădeni asupra obligației proprietarilor sau deținătorilor de terenuri, a administratorilor de drumuri publice, căi ferate, cursuri de apă, lacuri, sisteme de irigații și bazine piscicole, de a efectua lucrări de prevenire și de combatere a instalării buruienii denumită ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), și de distrugere a bălăriei în cazul în care deja a năpădit terenurile intravilane sau extravilane. Combaterea ambroziei este impusă și reglementată de Legea nr. 62/2018, normele sale metodologice de aplicare fiind publicate în Monitorul Oficial nr. 785 din 12 septembrie 2018.
Primăria a decis că până la 1 octombrie (deci până ieri), vor fi verificate, constatate şi stabilite supra­- feţele de teren infestate cu buru­-iana ambrozia, suprafeţele identi­ficate urmând a fi centralizate de comisia mixtă de control înfiinţată prin Ordinul Prefectului Judeţului Arad, dar nu mai târziu de data de 3 octombrie a acestui an (deci mâine).
Comunicatul precizează că în Arad, cu ajutorul operatorilor de întreținere spații verzi, se desfăşoară periodic lucrări de combatere a acestei buruieni, în special tăieri, și informează că serviciile operatorilor amintiți pot fi solicitate, contra cost, și de proprietarii terenurilor care necesită astfel de intervenții.
Primăria municipală a notificat Compania de Transport Public, şi compania CFR, cu privire la necesitatea eliminării ambroziei prezente în spațiile dintre linii.
Nerespectarea prevederilor legale în materie de combatere și distrugere a acestei buruieni consti­- tuie contravenție şi se sancţionea­ză cu amenzi de până la 5.000 de lei pentru persoane fizice şi 20.000 de lei pentru persoanele juridice.
Apelul la responsabilitatea civică a arădenilor este făcut în contextul în care polenul ambroziei este violent alergogen, tot mai multe persoane acuzând probleme de sănătate din această cauză.

Recomandările redacției