Autoritățile se iau la trântă cu… ambrozia

0
460

Primăria a emis un comunicat de presă prin care îi atenționează pe arădeni asupra obligației proprietarilor sau deținătorilor de terenuri, a administratorilor de drumuri publice, căi ferate, cursuri de apă, lacuri, sisteme de irigații și bazine piscicole, de a efectua lucrări de prevenire și de combatere a instalării buruienii denumită ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), și de distrugere a bălăriei în cazul în care deja a năpădit terenurile intravilane sau extravilane. Combaterea ambroziei este impusă și reglementată de Legea nr. 62/2018, normele sale metodologice de aplicare fiind publicate în Monitorul Oficial nr. 785 din 12 septembrie 2018.
Primăria a decis că până la 1 octombrie (deci până ieri), vor fi verificate, constatate şi stabilite supra­- feţele de teren infestate cu buru­-iana ambrozia, suprafeţele identi­ficate urmând a fi centralizate de comisia mixtă de control înfiinţată prin Ordinul Prefectului Judeţului Arad, dar nu mai târziu de data de 3 octombrie a acestui an (deci mâine).
Comunicatul precizează că în Arad, cu ajutorul operatorilor de întreținere spații verzi, se desfăşoară periodic lucrări de combatere a acestei buruieni, în special tăieri, și informează că serviciile operatorilor amintiți pot fi solicitate, contra cost, și de proprietarii terenurilor care necesită astfel de intervenții.
Primăria municipală a notificat Compania de Transport Public, şi compania CFR, cu privire la necesitatea eliminării ambroziei prezente în spațiile dintre linii.
Nerespectarea prevederilor legale în materie de combatere și distrugere a acestei buruieni consti­- tuie contravenție şi se sancţionea­ză cu amenzi de până la 5.000 de lei pentru persoane fizice şi 20.000 de lei pentru persoanele juridice.
Apelul la responsabilitatea civică a arădenilor este făcut în contextul în care polenul ambroziei este violent alergogen, tot mai multe persoane acuzând probleme de sănătate din această cauză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.