apiaMare aglomeraţie la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad (APIA), care se confruntă în această perioadă cu un volum de muncă peste măsură. Schimbarea procedurii de depunere a cererii pentru subvenţii pentru animale a creat un adevărat haos. Pentru prima dată cererile nu mai sunt împărțite pe categorii de animale, ci pe proprietar. Fermierii depun o singură cerere pentru animale, însă pentru asta, angajaţii instituţiei trebuie să caute în baza de date. Mai mult, activitatea este îngreunată şi pentru că trebuie actualizată baza de date cu informaţiile fermierilor solicitanţi. „Angajaţii APIA Arad fac cu greu faţă volumului mare de muncă întrucât, pentru prima dată, cererile nu mai sunt împărţite pe categorii de animale. Oamenii sunt tensionaţi pentru că au de aşteptat. Situaţia s-a complicat şi pentru că termenul limită pe anumite scheme de sprijin pentru animale este data de 30 mai“, a spus Alex Borcea, purtător de cuvânt al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Arad.

Până la data de 30 mai 2014 se depune cererea unică de plată pentru acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic la speciile bovine şi ovine/caprine, a ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte şi de carne de vită şi producătorii de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate. Ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, la speciile bovine şi ovine/caprine se acordă producătorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, care deţin, cresc şi exploatează animale de producţie, identificate şi înregistrate în sistemul naţional, pentru schemele decuplate de producţie în sectoarele lapte, carne şi ovine/caprine.

De curând, agricultorii au primit mai multe tipuri de subvenţii. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a făcut mai multe plăţi în această perioadă. În aceste zile s-a alocat prima tranșă către beneficiarii Legii 48/2014 și ai Ordinului comun MADR și MFP nr. 755/705/2014. De asemenea s-au făcut plăţi pentru beneficiarii schemei de plată naţională directă complementară, decuplată de producţie (PNDC1 vegetal).

Recomandările redacției