Avem cea mai bună producție de grâu din ultimii zece ani, în România

0
277

Hambarele ţării vor fi pline ochi de boabe de grâu. Avem cea mai bună producţie din ultimii 10 ani, spun datele Ministerului Agriculturii, după ce a fost recoltata 90 la sută din suprafaţă.

În paralel, autorităţile au terminat şi recensământul agricol. Potrivit datelor, în România sunt peste trei milioane de exploataţii agricole, dar cele mai multe sunt formate din gospodării mici, la limita subzistenței.

Calitatea grâului este excepţională din punct de vedere al bobului, al greutății hectolitirice, al glutenului, al proteinei. Este un an cu calităţi excepţionale.

Samson Popescu cultiva grâu pe 100 hectare şi a vândut deja toată producţia. A avut cea mai bună recoltă din ultimii ani: şase tone la hectar.

Samson Popescu, agricultor: „Anul acesta vom mânca o pâine mai bună din punct de vedere calitativ. Calităţile panificabile ale grâului de anul acesta sunt mult superioare faţă de ce a fost în anii precedenţi”.

Și o fermă din Timiş se laudă cu o producţie bună: peste şase tone şi jumătate la hectar.

Alexander Degianski, director de fermă: „Grâul îl depozităm momentan, nu vindem nimic, aşteptam să vedem cum vor evolua preţurile şi, după cum vedeţi, îl depozitam în hale, cât şi în silobaguri”.

În Portul Constanța, tirurile pline ochi cu cereale stau la cozi kilometrice. Se îndreaptă spre silozurile unde vor descărca toate grânele adunate din ţară. Sunt atât de multe, încât primele opresc încă de pe Autostrada A 4.

Reporter: „De cât timp aşteptaţi să intraţi la descărcat?”
Șofer: „Păi, de la ora 8. Opt am fost în coadă la poarta 9. Este ora 12 şi mai avem, până la 12 noaptea mai avem”.
Reporter: „Cu ce sunteţi încărcat şi de unde veniţi?”
Șofer: „Cu grâu, de la Iaşi”.

Florin Goidea, directorul general Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa (APMC): „Datorită recoltei record care va fi anul acesta preconizată şi deja au început să fie aglomerări, camioane, trenuri cu cereale, estimăm că va fi depăşit. În Portul Constanța, cantitatea de cereale este între 20 şi 22 de milioane de tone. Anul acesta sunt ferm convins că vom depăşi această situaţie”.

Iar datele Ministerului Agriculturii confirma acest lucru.

Aurel Simion, secretare de stat în Ministerul Agriculturii: „ Avem rating foarte bun. Nu avem un sector zootehnic dezvoltat ca să putem să acumulăm suficientă producţie, avem un dezavataj şi putem spune că exportăm şi subvenții”.

În paralel, autorităţile au încheiat recensământul agricol, iar datele arată că avem peste 3,2 milioane de exploataţii agricole, însă 90 la sută sunt gospodarii individuale.

Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt al INS: „Au culturi pe suprafeţe mici. La noi, media era 3,6 hectare per exploataţie, dar aici intră şi exploataţii mici, un hectar, două hectare. Toţi locuitorii satelor noastre prin tradiţie cresc animale pentru consum propriu, au culturi limitate pentru consum propriu”.

România este a cincea ţară din Europa ca suprafaţa arabilă, cu peste 13 milioane de hectare. Principalele culturi sunt cele tradiţionale, de porumb, de grâu, de floarea soarelui sau de rapiță. Din păcate, însă, exportăm cea mai mare parte din materia primă şi importăm alimente de bază, la preţuri foarte mari.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.