Avem dovada: canalul Mureșel, groapa de gunoi a arădenilor! Măcar în ceasul al 12-lea autoritățile să intervină

1
417

În ultima noastră intervenție legată de problema Mureșelului lăudam autoritățile pentru promptitudinea de care au dat dovadă în ținerea sub control a curățeniei acestui canal, a cărui apă infectă reprezintă o problemă de foarte mulți ani pentru oraș.

Drept consecință a faptului că nu s-au aruncat gunoaie și nu s-au deversat alte substanțe în canal, locuitorii din zonă s-au putut bucura de un miros normal, apa fiind curată.

De atunci însă lucrurile au fost lăsate mai moale, iar gunoaiele și deversările interzise au revenit în actualitate. Consecințele se văd și, mai ales, se simt: apa miroase groaznic, are o culoare albăstruie, iar de-a lungul canalului este plin de gunoaie. „Veniți vă rog cu mine, să vă arăt ce înseamnă nesimțirea unor oameni, dar și lipsa de implicare a autorităților“, ne spune un bărbat trecut de 70 de ani, care locuiește pe strada Henri Coandă. Acesta ne duce câțiva metri, până în dreptul podului rutier aflat între străzile Pădurii și Cocorilor. Imaginea era, într-adevăr, de coșmar: multitudinea de gunoaie aruncate în canal era atât de mare, încât bloca pur și simplu curgerea apei. La nici cinci metri distanță de una dintre cele mai circulate șosele din municipiu, gunoaiele zăceau în apa canalului Mureșel, iar mirosul este cu neputință de a fi descris. „Uitați-vă și dumneavoastră până unde poate să ajungă nesimțirea oamenilor, a celor care aruncă aici gunoaie. Numai în urmă cu două zile, într-o seară am văzut pe cineva care încerca să își descarce remorca plină de gunoaie aici. L-am amenințat că sun la poliție și a plecat. A doua zi dimineață, gunoiul era în apă. Eu am o vârstă și nu e treaba mea să veghez să nu se arunce gunoaie aici. E treaba autorităților. Nu au decât să își facă treaba. În zonă nu este nici măcar o pancartă care să interzică aruncarea gunoaielor“, ne spune bărbatul de peste 70 de ani. Acesta ne face o mărturisire: „Am muncit o viață întreagă și am sperat ca la bătrânețe să duc o viață liniștită. Uitați-vă cât de liniștită e… Sunt dispus să mă mut de aici. Am investit mult în casa asta în care stau. Din 1964 s-au mutat părinții mei aici. Le dau casa celor de la primărie. Să vină să o evalueze, eu mă mut de aici. Mirosul este insuportabil, iar bătaia de joc a administrației și a autorităților mi-a ajuns“.

Bolnavi din cauza canalului

Nu doar cei în vârstă au de suferit. Pe stradă locuiesc cel puțin 17 copii. „Aici sunt doi copii, dincolo la cealaltă familie sunt trei, iar dincolo încă vreo doi. La blocul din capătul străzii locuiesc zece copii. Vă dați seama în ce miros sunt nevoiți acești copii să trăiască. Părinții le-au făcut și loc de joacă la bloc, dar mirosul este insuportabil, nu se poate sta afară. Dimineața, când sunt duși la școală aerul este irespirabil pur și simplu“, ne spune bărbatul de peste 70 de ani.

Problemele sunt însă cu mult mai mari. Un alt locatar de pe stradă ne declară: „Din 2015, de când m-am mutat aici, acest aer m-a terminat. Am fost operat la Cluj, abia am fost salvat. Vara nu poți să stai afară de țânțari, șobolanii mișună peste tot de la mizeria asta, iar aerul este imposibil de suportat. Nu am știut ce înseamnă cuvântul doctor până să mă mut aici“.

Cadavre de animale aruncate în canal

Un alt locatar ne roagă să mergem în cealaltă parte a străzii, unde este Blocul de pe Abatorului 32 A. „În acest bloc locuiesc zece copii. Mizeria care se aruncă în canal este de nedescris. Noi, locatarii am tot curățat, dar nu suntem firma de igienizare și de deșeuri a Aradului. Nu e treaba noastră. Cum curățăm, la scurt timp apar alte gunoaie. Nimeni nu ia nicio măsură. Nu este pusă nici măcar o pancartă de interzicere a aruncării gunoaielor. Este bătaie de joc, nu știm cât mai putem suporta. Nu se dau amenzi, poliție nu există. Copilul meu, care are opt ani, mi-a scris mesaj: «Tati, au aruncat un câine mort în canal». Cadavrul câinelui îl puteți vedea și dumneavoastră. Infecția este de nedescris, iar despre miros nu mai are rost să vorbim. La bloc nu pot deschide geamul. Pun rufele la uscat, tot mirosul se impregnează în ele. M-am mutat din Vlaicu pentru că erau apartamentele mici. Am condiții în apartament, dar e infecție din cauza canalului. Nu am știut că poate fi așa ceva în mijlocul orașului. Dacă știam, nu m-aș fi mutat pentru nimic în lume aici“.

Mai departe, pe aceiași stradă întâlnim un alt locuitor: „Nu se poate trăi în condiții normale în această zonă. Eu îmi plătesc taxele, impozitele la fel ca oricare alt locuitor din acest oraș. Nu înțeleg atunci de ce drepturile mele la o viață decentă nu sunt respectate? Mai veneau cu excavatorul și curățau acest canal infect. De vreo 12 ani nu i-am mai văzut însă. Tot spunem și nu ne aude nimeni“.

 

1 COMENTARIU

  1. Ce înseamnă sa nu-și facă cei de la mediu treaba.Intr-o săptămână cel mult identifica toate sursele ce deversează și luau masuri.Plus supraveghere pt cei care arunca gunoaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.