Avem migranți rătăciți prin urbea noastră, aceștia ajungând să doarmă pe unde apucă

0
272

Într-o zi însorită de primăvară, am descoperit, pe Malul Mureșului, doi străini dormind pe o bancă. Asta nu ar fi fost neapărat ceva neobișnuit, dacă nu ar fi părut că cei doi sunt migranți veniți de prin Orientul Mijlociu.

Așa cum am mai scris într-un articol anterior, în anul 2020, polițiștii de frontieră care își desfășoară activitatea în cadrul structurilor de pe raza județului Arad au depistat 1.984 de cetățeni străini terți care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat a României. În anul 2019, deși un an care nu stătea sub zodia pandemiei, au fost depistați doar 743 de cetățeni terți  care au încercat să treacă ilegal frontiera româno-maghiară, diferența dintre cei doi ani fiind deci majoră.  Cei mai mulți migranți au fost înregistrați începând cu luna iunie a anului trecut, trendul ascendent menținându-se și în 2021. Redacția noastră primește aproape zilnic câte un comunicat de presă cu 20-30 de astfel de migranți ascunși în automarfare sau mergând pe jos, încecând să treacă granița spre Spațiul Schengen, iar noi putem bănui că numărul real al migranților este mult mai mare decât cel al celor care sunt depistați.  

Nu putem decât să concluzionăm că astfel de imagini vor fi din ce în ce mai dese în viitorul apropiat, așa cum imaginea lor a devenit una aproape comună în Timiș. Cei mai mulți dintre migranți sunt afgani, pakistanezi sau sirieni, care au fugit din zone „bântuite” de război și foamete, de cele mai multe ori chiar din pricina talibanilor cu care adesea ajungem să îi asociem.

Deși nu putem aprecia cu certitudine vârsta celor doi din fotografiile pe care vi le prezentăm, trebuie neapărat adăugat că cei mai mulți dintre migranții despre care vorbim sunt de vârste fragede, mulți chiar minori. În anul 2020 s-au înregistrat 1.591 solicitări de azil, cele mai multe fiind depuse în ultimul trimestru al anului (peste 52%), în special în lunile octombrie și noiembrie, când au fost depuse 607 cereri de solicitări azil. Dintre cetățenii terți care au depus cereri de azil, aproximativ 58% au fost depistați la „frontiera verde”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.