Avem o nouă „criză a gunoaielor”: Garda de Mediu a închis groapa din Zona 3 pentru că nu avea autorizație, iar deșeurile vor rămâne neridicate

0
439

O serie de UAT-uri din județul Arad vor rămâne în perioada următoare cu gunoaiele la ușă. Vorbim de locuitorii din Apateu, Archiș, Beliu, Bocsig, Cermei, Craiva, Hășmaș, Ineu, Seleuș, Șicula, Șilindia, Târnova și Tauț.

Ce s-a întâmplat?

O echipă de comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Arad a efectuat, în data de 16.09.2021, un control la Complexul de tratare Ineu-Mocrea , stație operată de către Asocierea Salub-Prest Eco SRL & Consult Soc Centrum SRL.

„În urma controlului s-a constatat că Asocierea Salub-Prest ECO SRL & Consult Soc Centrum SRL, prin lider de proiect SC Salub-Prest ECO nu deține autorizație de mediu conform prevederilor legale, iar pe amplasamentul stației erau depozitate și următoarele cantități de deșeuri: cod 150101 – 8,08 tone-ambalaje din hârtie,carton; cod 150102  – 67,964 tone – ambalaj de materiale plastice; cod 200301 – 611,179 tone –deșeuri municipale amestecate.

A fost dispusă măsura suspendării activității de preluare in vederea sortării si transferului deșeurilor colectate din zona 3, judet Arad, până la obținerea autorizației de mediu și transportarea deșeurilor colectate aferente zonei 3 la Stația de Transfer Sebiș”, a transmis Comisariatul Județean Arad al Gărzii de Mediu.

În final, a fost aplicată amenda de 60.000 lei conform prevederilor OUG 195/2005 privind protecția mediului.

În alte cuvinte, societatea în cauză a primit o amendă destul de mare pentru că, iată, nici măcar nu avea banala autorizație de mediu. Ce face în consecință? Refuză să mai colecteze gunoaiele dintr-o serie de localități!

Iată ce spune anunțul pe care l-a făcut în continuare: „Subscrisa S.C. Salub-Prest ECO S.R.L, în calitate de lider de asociere S.C. Salub-Prest ECO S.R.L. & S.C. Consult Soc Centrum S.R.L., reprezentată prin Ioan Gheorghe în calitate de Administrator, formulează următoarea COMUNICARE: Ca urmare a suspendării activității stației complexe de tratare a deșeurilor de la Ineu-Mocrea de către Garda Națională de Mediu, din motive neimputabile nouă și fără a stabili măsuri prealabile luării acestei decizii, neavând posibilitatea de a descărca deșeuri colectate în conformitate cu contractul de delegare în vigoare, suntem puși în situația de a nu putea colecta nici o fracție de deșeuri de pe raza UAT-urilor Apateu, Archiș, Beliu, Bocsig, Cermei, Craiva, Hășmaș, Ineu, Seleuș, Șicula, Șilindia, Târnova, Tauț. Deșeurile care vor rămâne necolectate, începând cu data de luni, 20.09.2021, vor fi ridicate în cel mai scurt timp după clarificarea situației. Vă rugăm să informați populația, pentru a evita ca deșeurile să fie scoase din gospodării în vederea colectării. Regretăm disconfortul creat!”.

Prin urmare, avem din nou o criză a gunoaielor, pe teritoriul unei lungi serii de UAT-uri din județ, printre care și orașul Ineu. Ce se va întâmpla în continuare și cum va fi rezolvată această criză depinde atât de societatea sancționată, cât și de autorități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.