de VOICU SIDA

Poate îi judecăm de multe ori pe nedrept pe unii primari, care la o primă vedere de suprafață, par că nu își cam fac treaba. Nu știu dacă este cel mai potrivit răspuns – o spun aceasta după ce am discutat cu unii dintre ei care mi-au mărturisit: „După ce că întocmim sute și chiar mii de dosare, de analize și ne confruntăm cu o alergătură de nedescris pentru că de abia biruim cu birocrația asta care ne îngroapă, pentru a realiza un proiect, suntem anunțați că nu avem finanțare. Nu mai spun că de foarte multe ori ești nevoit să faci o grămadă de drumuri la București. Și mai câte altele. Pur și simplu rămâi dezarmat, dezamăgit profund“.

Acest lucru l-am auzit din gura mai multor primari. „Problema este că cetățeanul, care nu știe prin ce coșmar de birocrație trebuie să trecem, așteaptă de la mine, ca primar, să rezolv toate aceste probleme“, mi-a zis un primar la Conferința județeană, unde au avut loc și alegerile de președinte de filială.

Această discuție am purtat-o și cu domnul Ionel Pașca, primarul comunei Chisindia acum câteva zile, la dumnealui în birou și pe teren.

Riscul unei catastrofe

Domnule primar Ionel Pașca, cu ce probleme vă confruntați? Uitați ce mi-au zis niște colegi primari de-ai dumneavoastră: că au proiecte, dar nu au finanțare. Sau dacă au finanțare, aceasta vine cu foarte mare întârziere.

Păi să știți că au dreptate. Să vă spun și eu un caz de-al meu care s-a petrecut în urma alunecării de teren din zona bazinului de alimentare cu apă din Chisindia. Am solicitat de urgență din partea guvernului, a parlamentarilor arădeni sprijinul financiar pentru a preîntâmpina o catastrofă. Adică deplasarea terenului, cu bazin cu tot, la vale. Și vă spun că dacă vor începe și ploile degeaba îmi mai dau finanțarea pentru că lucrările se vor efectua tot mai greu.

Domnule primar, cu siguranță veți primi finanțare după ce a ajuns la vale bazinul cu teren cu tot. La noi măsurile se iau după ce s-a întâmplat catastrofa. Dumneavoastră nu ați văzut de atâția ani că așa se întâmplă la noi? Problema cea mare este că aici este vorba despre ceva care ar trebui să fie urgent. Este o problemă care nu suportă amânare. Cetățenii riscă să rămână fără apă. Dar poate până la urmă cei care sunt cu pungulița se vor gândi la ce s-ar putea întâmpla dacă nu dau drumul „la robinet“. Vorbim despre o eventuală catastrofă dacă nu se iau măsuri urgențe.

Domnule primar, ce proiecte mai aveți pentru anul 2021?

Ca principale obiective de investiții avem modernizarea de străzi. Putem merge pe teren să vedeți în Chisindia și la Păiușeni, vom continua modernizarea lor. După care avem reabilitarea Școlii Gimnaziale din Chisindia și suntem aproape de încheierea proiectului de canalizare în localitatea Chisindia. Am un proiect pe o lungime de 3 kilometri, deci nu stăm, ci mergem înainte.

Frământarea mea cea mai mare rămâne însă să primesc bani în vederea refacerii infrastructurii afectate de calamitățile naturale care au fost produse anul acesta, în luna ianuarie. Și vorbim aici de bazinul cu apă care stă să o ia la vale.

Sunteți un primar cu o vastă experiență în administrație. Cu toate astea, vă este greu?

Da, într-un fel. Ai de lucru cu tot felul de caractere și dacă discuți cu zece persoane ai parte de zece păreri. Este foarte greu să ajungi la un consens, dar așa-i în viață: cu mai bune, cu mai rele… De schimbat nu prea poți și atunci renunți. Dar până la urmă primarul este alesul poporului.

Aveți consilier, așa cum dealtfel cam toți primarii au.

Da, e important să ai omul tău de încredere lângă tine. O să mergem și pe teren împreună.

Aici unde se amenajează trotuarele cu pavele, unde am fost pe teren cu domnul primar Pașca și cu consilierul dumnealui, Cosmina Brădean, constructorul era cu echipa la amenajarea lucrării. Dar ce am putut constata la câțiva cetățeni care vin și bagă de vină la acele pavele, de aia cu care lucrează: când am aruncat privirea la el în curte am zis în gândul meu: „O, Doamne, dar ce e cu omul acesta?“.

Voicu Sida

 

Recomandările redacției