Unul dintre punctele fierbinți ale ședinței CLM de ieri a fost și cea cu privire la „Regulamentul serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Arad”. Spunem asta, fie și pentru simplul fapt că dezbaterea de la începutul lunii martie a bătut toate recordurile de participare. În esență, gestionarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân va fi de acum atribuită Gospodăririi Comunale. Dar, potrivit primarului, instituția va conlucra cu ONG-urile specializate, așa cum au cerut mai mulți reprezentanți ai societății civile. Înainte de a se trece la vot s-au amintit cele mai importante cereri ale mai multor arădeni din cadrul dezbaterii publice amintite anterior și de care s-a spus că se va ține cont.
Printre acestea sunt: mărirea capacității adăpostului de câini, externalizarea sarcinilor de cerere și sterilizare a câinilor fără stăpân către ONG-uri de specialitate, organizarea de târguri de adopții cel puțin o dată pe lună, adoptarea unui termen limită până la finalizarea recensământului câinilor cu stăpân. Regulamentul a fost aprobat cu 15 voturi, restul fiind abțineri. Opoziția a motivat că dezaprobarea ar avea la bază prețul notat în proiect pentru sterilizare, fiind voci care au fost de părere că este mai mare decât în cabinetele veterinare.
Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Arad mai urmăreşte: reducerea numărului de câini fără stăpân, ameliorarea sănătăţii şi bunăstării câinilor din adăposturi, stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună, preve­nirea abandonului şi al pierderii câinilor, facilitarea recuperării câinilor pierduţi, reducerea apariţiei rabiei şi reducerea riscurilor asupra sănătăţii oamenilor, precum şi prevenirea agresivităţii asupra oamenilor şi animalelor.
Câinii comunitari vor fi ridicaţi de pe spaţiile verzi, căile de acces şi drumurile publice din municipiul Arad, de pe terenurile virane sau orice alte locaţii la solicitarea autorităţii contractante. Capturarea (prinderea) câinilor fără stăpân se realizează pe baza reclamaţiilor scrise sau telefonice ale persoanelor fizice sau juridice, adresate fie dispeceratului operatorului serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din Municipiul Arad, fie prin sesizări şi reclamaţii scrise înregistrate la Serviciul Relații cu publicul, cam.5, Bdul Revoluției, nr.75.
(G.C.)

Recomandările redacției