Pandemia de COVID-19 este o nouă oportunitate pentru ca hack-eri să obțină acces la corespondența digitală, dar și la conturile bancare. Aceștia se folosesc de telefoanele mobile prin trimiterea unor mesaje cu stigma „Detalii secrete! (COVID-19)” și invită utilizatorii să acceseze un link pentru descărcarea de informaţii privind SARS-CoV-2.

Link-ul accesat pornește descărcarea unui fișier numit File.apk care mai apoi infectează dispozitivele cu sisteme de operare Android. Principalul pericol este acela că virusul oferă acces la datele din aplicațiile bancare. De asemenea, el poate extrage date despre aplicațiile de mesagerie și poștă electronică instalate pe dispozitivul vizat spre exemplu, Telegram, WhatsApp sau Gmail.

Acesta permite de asemenea colectarea și redirecționarea SMS-urilor și a poștei electronice, efectuarea sau redirecționarea de apeluri, colectarea listei de contacte și a istoricului apelurilor, precum și monitorizarea locației dispozitivului“, a transmis SRI.

Recomandarea celor de la SRI este verificarea conturilor bancare pentru a depista eventualele accesări neautorizate. Dacă există suspiciuni de infectare a dispozitivului mobil, sunt indicate următoarele măsuri: resetarea dispozitivului prin revenire la setările din fabrică şi schimbarea credenţialelor pentru autentificarea în dispozitiv şi în aplicații. Preventiv, pentru a asigura securitatea dispozitivelor mobile, este recomandată evitarea accesării link-urilor sau a atașamentelor provenite din surse necunoscute.

Recomandările redacției