Aviz arădenilor: prețul brânzeturilor de oaie se va tripla în următorii cinci ani

0
336

Majoritatea dintre noi preferă să cumpere produse din piață. Din păcate, o veste tristă pentru arădenii care s-au obișnuit să cumpere produse lactate de la producători. Prețul brânzeturilor, făcute din lapte de oaie, s-ar putea tripla în următorii cinci ani, este de părere secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, George Cățean, conform Agrotv. Din punctul de vedere al  secretarului de stat, crescătorii trebuie să se concentreze în anii următori pe rasele și hibrizii care pot asigura o producție bună, de calitate și mecanizată, deoarece forța de muncă este din ce în ce mai greu de găsit.

”Din punctul meu de vedere, trebuie să ne concentrăm pe două direcții atunci când vorbim de sectorul ovin. Trebuie să vedem acele ferme care vor să producă carne și trebuie să se concentreze pe hibrizi care aduc carcase mai mari și preț mai bun. În al doilea rând, trebuie să vorbim despre ferma care produce lapte de oaie. Vedem lipsa forței de muncă; rasele pe care le avem în momentul de față, țigaie în special, nu sunt pretabile să avem un muls mecanizat la ele. De aceea, cred că trebuie să începem să ne orientăm și pe rase care sunt specializate pe producția de lapte”, a precizat George Cățean pentru Agrotv.

 

Prețurile pentru laptele și brânzeturile din lapte de oaie au început  să crească în această perioadă, dar   ele nu sunt nici pe departe la valorile la care ar trebui să fie, ținând cont de munca din spatele lor, spune ministrul.

”Nu este o muncă ușoară să fii cioban sau să te ocupi de capre. Trebuie să fii 12 ore din 24, dacă nu 24 din 24, în fermă. Prețurile au început să crească, în special la laptele de oaie, dar nu e îndeajuns. El trebuie să fie mult mai bine plătit. Eu cred că nu mai târziu de cinci ani de zile, vom vorbi de prețuri dublate, dacă nu chiar triplate, pentru brânzeturile care au 100% lapte de oaie, pentru că este un efort considerabil să produci acel lapte, cei 200 ml de lapte pe care îi colectezi de la o oaie pe timp de vară, în caniculă.

 

Din punctul meu de vedere, trebuie să ne protejăm acest sector de producție a laptelui de oaie și de capră”, declară  George Cățean pentru postul tv menționat.  

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.