Administrația județeană a supus votului, în cadrul ședinței de ieri, un proiect pentru amendarea arădenilor care nu se supun regulilor pentru rețeaua de apă și canalizare. Mai exact, la inițiativa Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Apă Canalizare Arad (ADI Apă-Canal), Consiliul Județean a întocmit un proiect hotărâre care vizează instituirea de amenzi, pentru nereguli. Această măsură drastică în cazul nerespectării regulilor îi vizează pe toți locuitorii județului în care Compania de Apă este operator. Sancțiunile ajung până la dosar penal!
Este vorba de 63 de acţiuni sancţio­nabile, un număr de 39 fiind pentru nereguli în ceea ce privește canalizarea. Sancțiunile ar urma să fie cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, dacă măsura este pusă în practică.
În ceea ce privește rețeaua de apă, printre acțiuni și nereguli ce vor fi sancționate se numără: deteriorarea hidranților, spălarea vehiculelor și a altor obiecte la cișmelele publice sau în spații neamenajate în acest scop – garaje, rampe, etc., deteriorarea marcajelor și inscripțiilor nece­- sare pe clădiri, garduri, prin care se indică prezența căminelor de vane și a hidranților de incendiu și aruncarea gunoiului/pământului în anexele reţelelor interioare sau exterioare de apă. La capitolul canalizare, se va amenda legarea instalaţiilor interioare de canalizare la reţelele publice de canalizare fără autorizaţie, restabilirea, în orice mod, a legăturilor instalaţiilor interioare de canalizare, la reţelele publice de canalizare, în cazul în care întreruperea s-a făcut de operatorul serviciului; evacuarea apelor uzate în reţelele publice de canalizare fără respectarea restricţiilor de calitate şi de­bite stabilite de operator; întreruperea serviciului de canalizare fără motive și lista continuă. În cazul nerespectării regulilor se poate ajunge la amenzi de chiar 5.000 de lei. Arădenii care comit acțiuni stabilite ca fiind infracțiuni se pot alege cu dosar penal.
Proiecte pentru lucrări la drumuri
Lucrări la drumuri – asta au vizat celelalte proiectele de hotărâre supuse aprobării în ședința Consiliului Județean de ieri. Vorbim de proiecte ce se referă la avizări de lucrări, documentații tehnice, ori proceduri de expropriere. Acestea din urmă sunt necesare pentru modernizarea DJ 709G inclusiv pod Mureş, pentru funcţiunea de centură Est Arad. Mai precis, CJA a trebuit să aprobe declașarea procedurii de expropriere imobilelor proprietate privată ce constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de intreres judeţean.
Un proiect de hotărâre supus aprobării a fost pentru avizarea lucrărilor la drumul limită judeţ Timiş – Lipova. De asemenea, consilierii au avut de votat pentru indicatori tehnico-economici necesari moder­nizării drumului județean Mişca – Apateu – Berechiu. Tot documente au fost cuprinse în proiectul de reabilitare a DJ 792 ce leagă Nădabul de Seleuş.
(S.S.)

Recomandările redacției