Aviz tăticilor: concediul paternal va fi majorat la 10 zile

0
288

Motiv de bucurie în rândul arădenilor care vor deveni tătici. Concediul paternal va fi majorat la 10 zile lucrătoare, față de cinci cât este în prezent. În cazul în care  se urmează și un curs de puericultura, atunci se vor obtine 20 de zile lucrătoare de concediu paternal.

Legea nr. 210/1999 va fi modificată, astfel încât concediul paternal sa fie majorat de la cinci zile la 10 zile.

Concediul paternal de 10 zile lucrătoare (standard, fără absolvirea cursului de puericultura) poate fi acordat de mai multe ori.

În conformitate cu prevederile art. 20 din Directivă, statele membre trebuie să adopte actele cu putere de lege si actele administrative necesare pentru conformarea cu dispozițiile Directivei până cel tarziu în 2 august 2022, informând, totodată, Comisia cu privire la adoptarea și intrarea în vigoare a acestor acte.

Reamintim că în prezent, concediul paternal se acordă numai la cerere, are durata de cinci zile lucrătoare și se poate solicita doar în primele opt săptămâni de la nașterea copilului. Pentru a beneficia de acest concediu, tatal trebuie să prezinte certificatul de naștere al copilului. Pe perioada concediului, tatăl care beneficiază de concediul paternal va primi o indemnizație egală cu salariul corespunzator perioadei respective, ce va fi platită din fondul de salarii al angajatorului.

 

La momentul de față durata de cinci zile poate fi prelungită o singură dată prin absolvirea unui curs de puericultură care va adauga alte 10 zile lucrătoare la aceasta perioadă de repaus. În  momentul de față se pot obține, 15 zile de concediu paternal platit.

Dacă legea va fi promulgată  atunci tații vor putea obține 20 de zile de concediu paternal o singura dată în 45 de zile de la publicarea actului in Monitorul Oficial. În plus, vor putea cere concediul paternal de 10 zile de mai multe ori.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.