Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în online.
Ministerul condus de Monica Anisie a fost avertizat că „poate fi reținută o posibilă încălcare a drepturilor” reglementate de Constituție, respectiv “dreptul la învățătură”, și a cerut verificarea situației, precum și mai multe date cu privire la numărul de profesori care au cerut și primit laptopuri.
„Nu vedem de ce școlile nu au putut fi deschise, cel puțin pentru vârstele mai mici. Desigur, pe lângă luarea măsurilor de precauție”, a declarat adjunctul Avocatului Poporului. Acesta s-a autosesizat cu privire la închiderea tuturor școlilor din țară. Într-o adresă trimisă de pe 10 noiembrie Ministerului Educației și semnată de adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt, acesta anunță că „doamna Renate Weber – Avocat al Poporului a aprobat sesizarea din oficiu în legătură cu asigurarea, la cererea cadrelor didactice, a dispozitivelor necesare realizării activităților e-learning”.
Ulterior, pe 20 noiembrie 2020, a revenit cu o nouă adresă la Ministerul Educației și a cerut instituției să ia în considerare redeschiderea școlilor. În această nouă adresă trimisă secretarului de stat responsabil cu învățământul preuniversitar susține că suspendarea tuturor cursurilor față în față este o măsură care contrazice recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și care va avea consecințe imprevizibile asupra inegalităților în accesul la educația online, relatează Maszol.ro.
Reprezentantul Avocatului Poporului a argumentat că state europene care au înregistrat 20.000 de cazuri pe zi au decis să mențină școlile deschise, cu res­pectarea strictă a măsurilor de precauție. În România, aproape 3 milioane de copii au fost trimiși acasă, la o școală online imposibilă în cazul tuturor.
Oficialul din cadrul instituției Avocatului Poporului a făcut apel și la studiile internaționale potrivit cărora foarte puține școli au devenit focare infecțioase de la izbucnirea pandemiei și care au arătat că nu comunitățile școlare sunt responsabile pentru cazurile de infecții în rândul minorilor, ci prietenii sau familia.
„Având în vedere toate acestea, Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, în lumina recomandării OMS”, se arată în adresa trimisă Ministerului Educației de către adjunctul Avocatului Poporului.
Oficialul a anunțat că Ministerul Educației are la dispoziție 30 de zile pentru a răspunde solicitării Avocatului Poporului, dar a menționat că „comunicarea a fost dificilă în ultimul timp” cu acest portofoliu. 

Recomandările redacției