sesizare primaNemulţumirile arădenilor faţă de Primăria Arad, în speţă faţă de Serviciul Parcări din cadrul Direcţiei Patrimoniu au ajuns pe masa Avocatului Poporului.
Biroul Teritorial Timişoara al Avocatului Poporului a luat act de sesizarea depusă de Nicolae Atanasof, un arădean extrem de nemulţumit de atitudinea vecinilor săi de bloc, care şi-au însuşit fără drept locurile de parcare şi de faptul că Serviciul Parcări şi Direcţia Patrimoniu din cadrul Primăriei nu iau nicio măsură pentru demontarea dispozitivelor de blocare a locurilor de parcare şi a barierei care împiedică accesul arădenilor în curtea blocului.
„Instituţia Avocatul Poporului a fost sesizată în contextul unei posibile încălcări a prevederilor art. 52 din Constituţia României referitor la dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de către Direcţia Patrimoniu – Serviciul Parcări din cadrul Primăriei Municipiului Arad. În acest sens, petentul ne-a relatat că a reclamat Primăriei Municipiului Arad prezenţa unor dispozitive de blocare a locurilor de parcare de către locatarii blocului la adresa unde locuieşte dumnealui. Persoanele reclamate pretind că locurile de parcare blocate sunt destinate folosinţei lor exclusive, restricţionând accesul maşinilor altor locatari”, susţine Roxana Marcu, coordonatorul Biroului Teritorial Timişoara al Avocatului Poporului. Aceasta mai spune că, în urma sesizării depuse de arădean, Direcţia Patrimoniu – Serviciul Parcări din cadrul Primăriei a pus în vedere Asociaţiei de locatari a blocului M12-M13, din strada Ştefan Augustin Doinaş, să demonteze toate dispozitivele de blocare a locurilor de parcare, urmând ca după finalizarea lucrărilor, locurile de parcare să fie scoase la licitaţie, în vederea atribuirii acestora în mod legal. „Petentul precizează că până în prezent situaţia a rămas neschimbată, Primăria neluând măsuri de sancţionare a persoanelor reclamate sau de amenajare a parcării. În urma demersurilor noastre, instituţia petiţionată ne-a comunicat că a fost somată asociaţia de proprietari pentru a dezafecta dispozitivele şi barierele de acces de pe domeniul public, în caz contrar acestea urmând a fi dezafectate de către serviciul propriu de specialitate. Biroul Teritorial Timi­şoara al Avocatului Poporului va urmări în continuare evoluţia acestui caz până la soluţionarea sa favorabilă”, a încheiat Roxana Marcu.
Autorităţile nu iau nicio măsură
Nicolae Atanasof povesteşte că în urmă cu câţiva ani, de când vecinii au montat bariera şi dispozitivele de blocare a locurilor de parcare a început o adevărată luptă cu morile de vânt, care continuă şi în momentul de faţă.
„Prima sesizare pe care am depus-o la Primărie a fost în martie 2011, iar un răspuns am primit pe 1 august 2011. Câteva luni mai târziu, pe 24 noiembrie, Direcţia Patrimoniu-Serviciul Parcări tri­mite o notificare preşedintelui Asociaţiei de locatari în care se cere demontarea tuturor dispozitivelor de blocare a locurilor de parcare. Nu s-a întâmplat însă nimic până în ziua de astăzi. Mai mult, unul dintre vecini, mi-a blocat maşina. Am fost nevoit să chem Poliţia. Astfel, vecinul cu pricina a fost amendat şi a primit şi puncte de penalizare. De asemenea, am fost sunat şi la 12 noaptea de vecini, să ies, să-mi mut maşina, că am parcat pe locurile lor. Autorităţile însă nu au luat nicio măsură pentru înlăturarea barierei şi a dispozitivelor de blocare a locurilor de parcare”, spune Atanasof.

Recomandările redacției