Parcul Reconcilierii din Arad este unul dintre cele mai recente parcuri inaugurate în oraș. Din 2005 de când a fost dat arădenilor pentru recreere, parcul a creat multe discuții în jurul său. La nici câțiva ani de la inaugurare gresia de pe Arcul de Triumf a început să cadă. Reamintim că, aici există două statui: una este Arcul de Triumf care a fost conceput de sculptorul Ioan Bolborea şi care simbolizează revoluţia din cele trei ţări române. Pe sub arc păşesc revoluţionarii din Bucureşti, iar pe acesta sunt amplasate basoreliefurile fruntaşilor mişcărilor de la 1848 din Țara Românească, Transilvania şi Moldova, printre ei aflându-se Nicolae Bălcescu, Avram Iancu şi Mihail Kogălniceanu. În același timp, este reprezentat şi momentul reconcilierii între Avram Iancu şi Ludovic Kossuth.

Celălalt monument este Statuia Libertăţii. A fost inaugurată la 6 octombrie 1890, fiind opera sculptorului Groggy Zala din Budapesta. Statuia principală este o compoziţie care simbolizează libertatea. Grupurile de statui secundare au ca titluri Deşteptarea Libertăţii, Spiritul de luptă, Spiritul de dăruire şi Luptătorul muribund. În jurul statuii sunt amplasate basoreliefurile celor 13 generali maghiari.

Se pare însă, că parcul a fost uitat de cei care ar trebui să se ocupe de întreținera lui. În locul în care inițial era proiectată să funcționeze o fântână arteziană, acum este plin de gunoaie și apă stătută, de o culoare incertă. Nimeni, se pare că, nu este interesat de curățirea zonei. Bucăți de gresie de pe marginea fântânii lipsesc, iar aspectul zonei lasă de dorit. Este cunoscut faptul că, în zonă vin destul de des autocare cu cetățeni maghiari care doresc să viziteze statuia Libertății, oare ce părere își fac turiștii străini de tot ceea ce văd în jur.

Parcul arată ca un loc părăsit, de ani și ani, iar Avram Iancu privește de pe Arcul de Triumf, la o băltoacă stătută și plină de gunoaie.

Recomandările redacției