Bacalaureatul 2014 le-a adus unora bucurii, altora tristeţe, şi tuturor responsabilitate

0
442

bacLa centrele de examinare a candidaţilor la bacalaureat au fost afişate ieri rezultatele obţinute de absolvenţii de liceu din acest an şi de cei care n-au trecut acest examen în anii anteriori. Cum aceleaşi rezultate au fost publicate în reţeaua internet duminică după-amiază, ieri n-au mai fost în faţa avizierelor aglomeraţiile din anii anteriori, aglomeraţii specifice evenimentului, deci nici manifestările de bucurie sau de tristeţe care urmau inevitabil după aflarea rezultatelor.

Statistica arată că ceva mai mult de jumătate din candidaţi au trecut cu bine examenul căruia i se spunea cândva „maturitate”, însă acel „ceva” care trece de jumătate este sub 1%, deci nesemnificativ.

Cum spuneam, nu s-au prea văzut manifestări euforice, cum au lipsit şi cele de necaz. Am putut vorbi totuşi cu câţiva de-acum foşti liceeni şi-am putut înfiripa dialoguri şi cu câţiva care-au luat examenul, şi cu câţiva care „l-au picat”, şi cu câţiva părinţi.

Reacţii şi reacţii

Printre cei cu bacalaureatul „luat” optimismul este „la el acasă”, toţi manifestând încredere în viitor, chiar dacă o încredere reţinută. „Pentru mine, examenul de bacalaureat a fost mai mult o emoţie decât o problemă. Am muncit mult în anii de liceu, iar mama e aici şi poate confirma, deci nu mi-a fost teamă. Totuşi, am avut emoţii, dar cine n-are emoţii chiar şi la un simplu test? De-acum mă aşteaptă facultatea, şi-abia aici încep problemele. Vreau să merg la Politehnică. Ştiu că va fi greu, dar mai ştiu că nu mă sperii. Cred că voi termina şi facultatea cu medii foarte bune, însă mă-ngrijorează de pe acum viitorul meu de după facultate. Să sperăm că va fi totuşi bine”, ne-a spus o tânără bacalaureată asistată de mama sa care-i prelua involuntar toate stările. „A muncit enorm, a studiat aproape fără odihnă şi a făcut sacrificii greu de imaginat. E un copil extraordinar şi am toată încrederea în ea. Dacă vă spun că au fost săptămâni la rând în care n-a folosit calculatorul decât pentru studiu mă credeţi? Au fost patru ani în care aproape că n-a ieşit dintre grămezile de cărţi şi de caiete. Sunt foarte mândră de ea şi-s sigură că va reuşi şi cu Politehnica, şi-n viaţă”, a spus în completare şi cu glas gâtuit de emoţie mama tinerei bacalaureate.

O altă absolventă, şi ea bacalaureată de-acum, ne-a spus că reuşita este a ei, însă meritele cele mai mari le revin părinţilor. „Dacă părinţii ar fi slăbit puţin presiunea sub care m-au ţinut, cred că picam examenul. Sunt cam zvăpăiată de felul meu şi cam prea dezorganizată. Cum clasa a IX-a am terminat-o cam prost, mama şi tata au trecut la măsuri dure. Nu mi-a plăcut, dar n-am avut încotro. Dacă mă uit pe listă, văd că am luat bacul cu medie peste 9, deci au procedat bine. Ei nu ştiu încă ce medie am, dar se vor bucura şi cred că vor face cinste. Merg la Politehnică. Tata mi-a pregătit deja un program de studiu pentru facultate la fel de dur ca-n liceu. Sigur mă voi ţine de el, fiindcă văd că programele astea dure dau rezultate”, a spus tânăra cu privirile-i sclipind şăgalnic.

Dintre reacţiile celor care n-au trecut examenul, una a fost impresionantă. Un candidat şi tatăl care-l însoţea priveau avizierul cu listele afişate şi tăceau. La plecarea lor, i-am oprit şi i-am întrebat despre examen. Au acceptat cu greu dialogul. De fapt, tânărul n-a scos nici un cuvânt. A vorbit tatăl, cu tot năduful. „A picat – şi toată vina-i a lui. Patru ani i-am spus şi explicat că viitorul lui depinde de examenul ăsta, dar n-am avut cui spune şi explica. Acum mai are şansa examenului din toamnă. Dacă-l ia şi intră la facultate, bine; dacă nu-l ia, sau dacă-l ia şi nu intră în facultate, îşi caută serviciu. N-am de gând să-l ţin în braţe până o ieşi la pensie. A avut absolut tot ce i-a trebui să-nveţe, dar n-a vrut – şi va suporta consecinţele. El ştie bine că-i aşa, de asta tace”, a spus tatăl cu o expresie a feţei nu tocmai plăcută şi care părea să spună că nu glumeşte.

Rezultatele finale vor fi afişate vineri

Au fost şi nemulţumiţi de mediile obţinute şi care şi-au manifestat nemulţumirile cu voce tare. Toţi aceştia au avut posibilitatea de-a contesta rezultatele care-i nemulţumesc, contestaţiile depunându-se ieri, între orele 12,00 şi 16,00. Lucrările ale căror note vor fi contestate vor fi reevaluate, iar rezultatele definitive se vor afişa vineri.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.