Absolvenţii de liceu au avut de susţinut, ieri, proba scrisă obligatorie a profilului, respectiv matematica pentru absolvenţii liceelor cu profil real şi tehnologic, şi istoria pentru absolvenţii profilurilor umanistice şi vocaţionale. La intrarea în sălile de examene tensiunea era imensă, dat fiind că această probă a fost „piatra de poticnire” pentru mulţi candidaţi în ultimii doi ani.
O dovadă a faptului că toţi se aşteptau la subiecte foarte dificile a fost prezenţa masivă în preajma locurilor de examinare a părinţilor candidaţilor, a rudelor şi prietenilor acestora, îngrijorarea putându-se citi cu uşurinţă pe toate chipurile.
Cu totul alta a fost atmosfera la ieşirea din sălile de examene: doar feţe radioase, îmbrăţişări, zâmbete şi felicitări. Deşi am vizitat cinci astfel de locuri de examinare, n-am întâlnit nicăieri vreun candidat care să nu fie convins că va lua nu notă de trecere ci una chiar bună. „Recunosc: am fost foarte speriată. În anii trecuţi, la proba asta s-a picat pe capete. Mi-a fost frică, recunosc, dar mi-a fost frică de­geaba. Subiectele au fost accesibile. N-ar fi drept să spun că au fost uşoare sau grele; termenul corect este «accesibile». Dacă ar trebui să-mi apreciez eu lucrarea, mi-aş da 9”, a spus o tânără absolventă zâmbind cu reţinere. Alături de ea, în acelaşi grup, un proaspăt ieşit din examen a intervenit râzând: „Dacă este ceva de recunoscut, atunci trebuie să recunosc că subiectele au putut fi rezolvate de orice elev care a fost prezent la orele de curs. N-au fost subiec­te pentru cei care au luat meditaţii sau pentru tocilari, dar nici pentru chiulangii; cine a fost la ore şi a fost atent, dacă a mai şi pus mâna pe carte acasă, a luat examenul fără probleme”.
La toate centrele de examinare, atmosfera a fost aceeaşi. Cu toate eforturile de-a afla vreun nemulţumit de dificultatea subiectelor, n-am aflat nici măcar unu. „Domnule, nu vreau să dau interviu dar, dacă nu-mi daţi numele la ziar, vă spun ce cred eu despre proba asta. Cred că cei care au gândit subiectele le-au gândit «pentru toată lumea». Eu ştiu subiectele care-au fost anul trecut, că m-am interesat, şi-au fost incomparabil mai grele. De-aceea au şi picat foarte mulţi. Acum au lăsat-o mai moale. Nu ştiu dacă-i bine sau rău. Cred că vor pica foarte puţini. La intrarea în examen îmi propusesem nota 7, presupunând că vor fi subiecte grele. Acum cred că voi lua 10. Cu aşa subiecte să tot dai examene!”, a spus un absolvent de la un alt centru de examinare.
În Parcul Copiilor, o absolventă a acceptat să se destăinuie cu aceeaşi condiţie a anonimatului. Era reţinută în manifestări şi, din acest motiv, dificil de presupus dacă era fericită sau nu după examen. „N-a fost nici greu, nici uşor. Pentru cei care chiar au învăţat a fost foarte uşor. Ce mă bucură este că subiectele n-au fost «pentru tocilari». Ce nu mă bucură este că examenul nu m-a convins pe mine de valoarea mea. Ştiu că voi lua notă foarte mare, ar fi culmea să fie altfel, însă nu cred că nota asta va fi re­levantă. Am învăţat azi o lecţie în ce mă priveşte: n-am să rămân cu nota de la lucrare, ci cu tot ce-am acumulat în aceşti ani de şcoală şi cu ce voi acumula de-aici înainte”, a spus tânăra cu gravitate.
Nici un candidat nu şi-a manifestat speranţe pentru notă mai mică de 7, dar mulţi au spus că se aşteaptă la 9 sau 10.
Patru eliminaţi până acum
Pe lângă cei doi elevi eliminaţi în timpul probei de română, ieri au mai fost eliminaţi alţi doi absolvenţi. „La inspectoratul Şcolar Judeţean s-au înregistrat patru cazuri de eliminare din examen pentru pă­trunderea în sălile de examinare cu telefoane mobile sau cu «fi­ţuici»: un caz s-a petrecut la Liceul Teh­nologic de Electronică și Automatizari «Caius Iacob» din Arad, un caz a fost la Liceul teoretic Se­biş, două cazuri fiind la Liceul te­oretic Adam Müller Guttenbrunn din Arad. Conform regulamentului, cei patru candidaţi au fost eliminaţi din examen. Acestea au fost singurele incidente semna­late la nivelul întregului Inspectorat şcolar Judeţean”, a declarat prof. Mariana Tocaciu, purtătoarea de cuvânt a ISJ Arad.

Recomandările redacției