bacanuO glumă nesărată avându-l ca victimă pe Nicolae Băcanu, fostul președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA), a ajuns în atenția Inspectoratului Județean de Poliție.
În plină perioadă de frământări privind conducerea instituției, o serie de anunțuri de vânzare a unor clădiri istorice din oraș, între care sediul CCIA de pe strada Cloșca și palatul de pe strada Gheorghe Lazăr, în care au funcționat mai multe instituții aflate sub autoritatea Ministerului Muncii, au fost postate de persoane încă neidentificate pe internet. Persoana de contact care este menționată pe respectivele site-uri nu este nimeni altul decât Nicolae Băcanu. Totuși, numele fostului președinte al Camerei de Comerț apare ca „Nicu Băcanu” atât în anunțul potrivit căruia sediul CCIA de pe strada Cloșca ar putea fi cumpărat în schimbul sumei de 250 de mii de euro, cât și în cel care are ca obiect scos la mezat palatul de pe strada Gheorghe Lazăr, al cărui preț ar fi fost stabilit la suma de 350 de mii de euro.
Băcanu a cerut sprijinul Poliției
Cum fostul președinte nu își amintește să fi formulat astfel de anunțuri, o plângere ce poartă numele lui Nicolae Băcanu a fost înregistrată în acest sens la IPJ. „Eu cred că este o glumă proastă, menită să mă discrediteze în zilele dinaintea Adunării Generale pe care am convocat-o pe data de 29 martie. Ambele anunțuri au fost postate pe internet în noaptea de 28 spre 29 martie, tocmai pentru a compromite Adunarea Generală. Am depus deja o plângere la Poliție, cerând ca făptașii să fie identificați și pedepsiți pentru fapta lor. Spre exemplu, clădirea de pe strada Gheorghe Lazăr nici nu este definitiv în proprietatea Camerei de Comerț, în acest sens existând un proces care încă nu s-a încheiat. Această farsă, chiar dacă lipsită de credibilitate, reprezintă un fapt foarte grav, care s-ar putea perpetua în cazul în care organele abilitate nu vor lua măsuri. Cred că a fost un gest al unor oameni murdari, fără caracter, pe care nu-i cunosc și nădăjduiesc că Poliția îi va descoperi și îi va sancționa pe hackerii care au făcut asta. În caz contrar, ne putem pomeni în viitor victime ale unor astfel de acțiuni, demne de niște minți descreierate, care vor putea să posteze nestingherite pe internet anunțuri din care să aflăm că imobilul în care locuim e scos la vânzare”, a declarat Nicolae Băcanu.
Asaltat de apeluri telefonice atât din partea angajaților care își desfășoară activitatea în palatul de pe strada Gheorghe Lazăr cât și de angajații Camerei de Comerț situate pe strada Cloșca, Gheorghe Seculici, președintele interimar al Camerei de Comerț nu a luat în serios informațiile legate de respectivele postări pe internet. Asta și pentru că vestea i-a parvenit tocmai de ziua păcălelilor. „Am aflat din mass-media despre acele anunțuri și nu aș dori să comentez pe marginea acestui su­biect. Sincer, am crezut că este vorba despre o glumă de 1 aprilie, însă apoi am aflat că anunțurile fuseseră postate săptămâna trecută. Bineînțeles că nu am luat în serios aceste informații. Am înțeles că Poliția a demarat deja o anchetă în acest caz și cred că Ni­colae Băcanu este îndreptățit să solicite explicații în urma acestei întâmplări. Într-adevăr, dacă a fost o glumă, a fost una proastă”, e de părere Seculici.

Recomandările redacției