solutieÎn mai multe spitale din ţară, doctorii au constatat că săpunul antibacterian era contaminat cu un germene patogen extrem de periculos. Alerta a fost dată după ce bacteria a fost depistată la doi pacienţi dintre care un bebeluş. Ministerul Sănătăţii a cerut ca în toate spitalele să nu mai fie folosită soluţia din cele trei loturi incriminate. Firma care a produs soluţia menită să dezinfecteze este din Târgu Mureş, însă a încheiat contracte cu toate spitalele din ţară. „Şi noi aveam soluţie de la această firmă, însă doar varianta pentru instrumentar. Soluţia care a ajuns la noi a fost testată şi nu au fost înregistrate probleme“, ne asigură dr. Adrian Wienner, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Infecţia a fost depistată la un bebeluş născut prematur şi la un bolnav de cancer din Bucureşti. Medicii au observat că au o infecţie bacteriană, care le-a înrăutăţit starea de sănătate. Imediat au fost luate mai multe probe, inclusiv din soluţia dezinfectantă – un săpun antibacterian care era peste tot în spital, în saloane dar şi în sălile de operaţii. Aşa şi-au dat seama medicii că infecţia instraspitaliceasca provenea de la dezinfectantul contaminat cu un germene patogen. La scurt timp a ieşit la iveală faptul că mai multe spitale din ţară au înregistrat infecţii nozocomiale din cauza dezinfectantului.

Săpunurile antibacteriene cresc rezistenţa bacteriilor la medicamente. În urma verificărilor s-a constatat că în absolut toate flacoanele a fost identificată bacteria Serratia Marcenscens într-o concentraţie mare. Altfel, dezinfectantul a fost folosit luni în şir în spital, inclusiv de chirurgii care intrau în sălile de operaţie şi care nu ştiau că pun, fără voia lor, în pericol sănătatea pacienţilor.

Săpunul este distribuit în mai multe locuri în sistemul sanitar românesc. Modul în care se cumpără materialele, care rezultă dintr-o licitaţie, la preţul cel mai mic, netestate de spital, duc la asemenea incidente. Produsele respective sunt autorizate de laboratoare mari.

Serratia Marcescens este un germen patogen rezistent la antibiotic, care produce infecţii nosocomiale – adică intraspitalicesti. În condiţii de slăbire a sistemului imunitar o asemenea infecţie poate da septicemie.

Contaminarea ar fi putut avea loc în procesul de fabricaţie sau în alte circumstanţe, încă neelucidate. Ministerul Sănătăţii a anunţat că trei loturi sunt contaminate şi a dispus retragerea lor. Spitalele au cumpărat soluţia dezinfectantă la licitaţie pe criteriul preţului cel mai mic: 18 lei pentru un litru de substanţă. Reprezentanţii firmei producătoare nu au comentat incidentul.

Recomandările redacției