La 30 km de oraşul Arad şi la doar 3 km de oraşul Lipova, situată în apropierea Podgoriei Aradului, se află Staţiunea Băile Lipova, fost centru de tratament și agrement. Staţiunea Băile Lipova , bogată în ape carbogazoase , este cunoscută încă din secolul al XVIII-lea.

A fost construită în urma cu peste 100 de ani, în apropierea izvoarelor cu apa minerală, care erau valorificate în tratamente medicale.

Apa minerală de aici, a fost descoperită de ciobani la începutul secolului al XIX-lea. Calităţiile apei se conservă cel puţin şase luni de zile, timp în care apa rămâne cu un gust proaspăt.

Legenda spune că , apele au fost descoperite de nişte ciobani în transhumanţa spre Banat.

Oprindu-se , în mijlocul pădurii , au găsit un izvor din care au băut apa. Au numit-o `apa acră` ( din cauza conţinutului de dioxid de carbon ).

Îmbutelierea şi comecializarea apei minerale produsă în această staţiune, începe după anul 1900 , când izvoarele de apă minerală au aparţinut Băncii Gloria din Lipova.

În anul 1928 apa de Lipova participă la Bucureşti la o expoziţie , unde va fi premiată cu medalia de aur , devenind : Borvizul de Lipova , furnizorul Casei Regale .

În perioada interbelică, Casa Regala a României alege să consume apa minerală de la Lipova.

Staţiunea Balneo-climaterică Lipova datează ca unitate de tratament din anul 1892. În 1902 începe construcţia pavilioanelor pentru cazare iar din 1905 cele pentru băi calde.

În anul 1933 se construieşte bazinul de înot, braseria, iar după anul 1945 se va moderniza zona de agrement a staţiunii.

În prezent, Băile nu oferă prea multe vizitatorilor. Cea mai mare parte a zonei fiind în paragină și fostul parc plin de vegetație și bălări. Accesibile fiind doar Ștrandul Băile Lipova, campingul de lângă el, o sala de evenimente și câteva izvoare de apă termală. Sperăm că se va găsi cineva să investească în bătrâna stațiune și la o revenire a vremurilor de glorie, vremuri când purta denumirea de „Perla Văii Mureșului”.

Recomandările redacției