Județul nostru nu a mai avut un număr atât de mare de salariați în anii trecuți, ca în 2019. Începând de la mari concerne, companii și până la firme mici, mulți patroni se confruntă cu lipsa de forță de muncă. Asta fie că vorbim de cea care nu necesită studii superioare, fie că vorbim de cei cu pregătire universitară. Lăsăm însă acest subiect deocamdată, și venim cu date vizavi de balanța, sustenabilitatea economică. Nu doar numărul angajaților a crescut, ci și cel al pensionarilor. Deși s-au înregistrat creșteri de pensii pentru unele categorii, în medie, la Arad pensia nu a prea crescut.

Aradul avea un efectiv de 139.094 de angajați, la începutul lunii aprilie a acestui an. În urmă cu un an, numărul era mai mic și anume, un efectiv de 136.132 salariați. Cu alte cuvinte, într-un an de zile, aproape 3.000 de arădeni și-au găsit un serviciu, iar cei mai mulți lucrează în vastul sector al serviciilor și în comerț, conform statisticilor. Așadar, rata șomajului este extrem de mică, în datele oficiale și anume, aproximativ 3.000 de șomeri înregistrați la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă. Desigur, nu trebuie să scăpăm din vedere faptul că mai există și munca la negru, neînregistrată în evidențe.

Cum spuneam, nu avem doar mai mulți salariați și mai puțini șomeri, ci și mai mulți pensionari.

Pensia în medie, tot mică

Conform ultimei situații venite de la conducerea Casei Județene de Pensii, județul nostru are exact 112.524 de beneficiari de pensii și legi speciale. Dintre aceștia, 106.387 sunt pensionari de stat, la care se adaugă în calcul 5.076 de pensionari din sectorul agricol. Mai beneficiaă de la stat bani și 1.061 de veterani de război.

De asemenea, 5.281 sunt beneficiari de legi speciale și 3.232, de pensii comunitare.

Numărul pensionarilor la limită de vârstă a crescut cu sutele într-un an de zile. Astfel, dacă scădem din efectivul total al salariaților, numărul pensionarilor, concluzia este că, Aradul are doar cu peste 26.000 de angajați în plus față de pensionari. În trecut, când rata șomajului era mai mare, diferențele de asemenea indicau un raport mai dezechilibrat.

Trebuie menționat că, deși numărul pensionarilor nu e mic, pensia, în medie este mică. La începutul anului, pensia medie comunicată de Direcția de Statistică a fost de 1.075 lei, cu 100 de lei mai mare decât la început de 2018.

După datele venite de la Institutul Național de Statistică, România are 5,18 milioane de pensionari, raportul general fiind de 9 pensionari la 10 angajați.

 

Recomandările redacției