La români, adesea nu știi unde-i spațiul public și unde-i privat. Din păcate, în unele cazuri, nedumeririle trec de granițele privirilor și ajung în acte și de acolo…chiar în tribunale. Ce vrem să sublinăm este că multe terenuri care par fără stăpân și sunt lăsate de izbeliște au și o situație juridică…tot cu semne de întrebare. Dar deocamdată, ne rezumăm la chestiuni practice. După cum semnalam într-un  număr trecut al ziarului nostru, zona ce începe de la marginea șoselei și ajunge până spre blocurile din zona sălii Polivalente – pare să fie desprinsă și la propriu și-n acte de ce este în jur. Spunem la propriu, pentru că zona cu pricina pare că n-a fost călcată de om. Este o bucată de pământ care nu aparține nici de administrația locală, nici de blocuri. Un teren fără stâpân la prima vedere despre care toți spun că este „privat“.

Deocamdată nu știm exact de ce aparține acest teren, dar cert este că aduce cu cele mai sălbatice locuri, cu o vale dintr-un sătuc uitat, ori cu vreo miriște. În niciun caz nu arată ca o zonă centrală dintr-un oraș. Dacă acum doar două săptămâni, relatam că bălăriile, vegetația care a scăpat de sub control – trece de brâu, acum putem vorbi de un gard viu înalt, împânzit de gunoaie. Nu-i nevoie să stai aproape că mirosul greu, înțepător a ajuns și în locuințele celor care au blocurile în imediata apropiere. Să nu mai vorbim de părculețele din jurul Polivalentei, unde locuitori nu scapă de miros. Se simte și dacă ești în trecere, iar zona este frecventată pentru că se află în imediata apropriere a stației de tramvai.  „Este mai mare rușinea ce a ajuns această zonă, în mijloc de oraș putem spune, aici, lângă Polivalentă. Stau de 40 de ani aici și până în ultimii doi ani n-a fost așa ceva. Le-am tot văzut cum cresc, cum se îndesește locul și am crezut că doar- doar se va încumeta cineva să facă ceva .Și mă refer la autorități. În schimb, cei care vin de curăță și cosesc iarba au făcut curat pe lângă fâșia asta, plină de bălării. Ne-am uitat ca trăzniți. Cică terenul acesta n-ar fi domeniu public, ci aparține de un privat – ne-au răspuns muncitorii. Noi nu știm, dar și dacă este așa…ca autoritate, când vezi așa ceva, care strică aspectul orașului, păi nu o lași în colo de regulă și faci curat?! Că apoi sesizezi tu pe cine trebuie, tragi la răsăunedere – asta e altceva. Dar să lași locuitorii de aici să simtă mirosul de împuțit și să vadă mizeriile acelea în fiecare zi este anormal, a spus Gheorghe T, un locuitor din zonă.

Gospodărirea Comunală nu poate curăța terenul

Bălăriile trec de un stat de om, sunt extrem de dese și cresc și în gropi, în care apa rămâne băltind după ploi. Oamenii se întreabă dacă nu sunt și animale moarte în bălării, pe lângă gunoaie, pentru că nu-și pot justifica altfel mirosul atât de greu. „Noi ne ocupăm în fiecare anotimp de pomișorii și florile din curte și chiar și din față, pe Praporgescu. Acolo toți locatarii aproape au un părculeț în față. Ne ocupăm să fie totul curățat de buruieni, să fie îngrijite tufele de trandafiri și să fie flori care mai de care. E păcat să ai un pic de pământ și să nu-l faci frumos. Dar ce se întâmplă în zona asta nu înțelegem. Vedem doar că nimeni nu face nimic. Adică locatarii fac curat de multe ori și pe spațiul public, iar acolo nu se poate face nimic?!“, spune o altă locuitoare din zonă.

Discrepanța dintre bălării și suprafața de teren ce le înconjoară este cu atât mai mare, cu cât iarba este tăiată, iar vegetația în surplus este curățată în jur. Fără glumă, bucata de teren iese în evidență și de la înălțimi mari. Practic de pe pământ curățat intri într-un loc lugubru, într-o „oază“ de vegetație nestârpită, făcând doar doi pași.

De la Gospodărirea Comunală am fost informați că cel mai probabil, terenul nu este public. „Gospodărirea Comunală primește comenzi de la Primărie pentru curățare, toaletare, pe zone, pe străzi, pe cartiere – care la rândul lor includ străzi. Luna aceasta spre exemplu avem 119 zone. Însă, această bucată de teren nu este toaletată pentru că nu ni s-a făcut comandă de la Primărie, ceea ce înseamnă cel mai probabil că terenul este privat. Un alt exemplu este ambrozia de lângă hypermarket-uri. De asemenea, nici acolo nu putem interveni pentru că este privat. Probabil că la nivel de primărie se va clarifica situația“, au susținut reprezentanții Gospodăririi Comunale Arad.

Petecul de teren desprins din zone nepopulate nu strică doar aspectul zonei ci, alături de altele din aceeași categorie – al întregului oraș.

 

  • Cetățean din zonă spune:

    Tot în zona Polivalentă,lângă parcarea rezidențială,în fața blocurilor 21-a,21-b și 21-c,la o distanță de circa 40-50 m.de blocurile respective,buruieni de circa 4 m înălțime înconjoară,stâlpul de înaltă tensiune (110 K.V.) și gardul stației de transformare a societății Enel. Nimeni nu vine să lichideze această ,,junglă,,populată posibil și cu ambrozia cea atât de mult hulită.Vis a vis de ,,junglă,,un frumos părculeț, creat și întreținut de câțiva locatari de la bl.21-b. în mod voluntar,pe cheltuiala lor.Vrând,nevrând, semințele buruienilor aflate în stadiul de coacere se vor răspândi cu repeziciune purtate de vânt,vor inunda și vor strica părculețul și vor anula munca locatarilor respectivi. Păcat de efortul depus.A fost anunțată primăria despre acest caz,așa că se așteaptă de urgență rezolvarea.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției