Deși a luat câte un punct de la Cluj, cu Universitatea și Pitești, cu Campionii FC Argeș, UTA a fost lăudată de antrenorii echipelor adverse. Atât Adrian Falub, cât și Ionuț Badea au remarcat buna organizare a jocului arădenilor, res­pectiv solididatea defensivei. De altfel, în cele 180 de minute diputate pe „Cluj Arena” și „Nicolae Dobrin”, Iacob a scos o singură dată mingea din plasă, cu ocazia devierii nefericite a lui Andrei Rus la șutul clujeanului Dorin Goga.
Comparat de Badea cu Dan Petrescu, un antrenor cunoscut pentru defensivele sale impenetrabile, Laszlo Balint a recunoscut următoarele: „Aceste vorbe sunt ca o apreciere și – până la urmă – o recunoaștere a muncii noastre, dar noi rămânem cu picioarele pe pământ. Apoi, într-adevăr, în momentul în care vrei să câștigi un campionat, fie el și de Liga a II-a, ar trebui să funcționezi după un principiu. Atacul îți câștigă unul sau câteva meciuri, iar apărarea un campionat. Nu știu dacă UTA se ghidează sută la sută după acest principiu, căci, până la urmă, avem cel mai bun atac din serie și dăm golghtereul campionatului, alături de Vali Alexandru și Albert Voinea. Noi încercăm să lucrăm la fel de bine pe toate momentele jocului, dar și să dăm o importanță cât mai mare fazelor fixe. Băieții știu și mă înțeleg că atunci când partidele sunt echilibrate, așa cum au fost și ultimele două disputate de noi, de multe ori fazele fixe pot fi determinante în stabilirea câștigătoarei. Mai mult la Pitești decât la Cluj am avut ceva ocazii pe momentul fix, dar, din păcate, nu am reușit să marcăm”.
Dacă la începutul sezonului, UTA era cotată cu a șasea șansă la promovare de casele de pariuri, acum sunt văzuți principalii candidați la un loc sub soarele Ligii 1. „Nu sunt la curent cu acest aspect, dar, dacă e adevărat, asta înseamnă că suntem apreciați. Adică, evoluția echipei i-a determinat pe specialiștii caselor de pariuri să ne considere favoriți la promovare. Pe noi acest lucru ne interesează mai puțin spre deloc, știm doar că avem de muncit zi de zi și meci de meci pentru a deveni mai buni. Campionatul e încă lung, rămânem concentrați pe ce avem de făcut în fiecare zi, în fiecare săptămână, în așa fel încât să gestionăm această perioadă într-un mod cât se poate de eficient. Facem tot posibilul să rămânem în plutonul fruntaș până la iarnă, când vom vedea ce strategie vom adopta, în așa fel încât să putem aduce și în zona realității aceste șanse ipotetice de promovare”, a adăugat Gyuszi Balint.
Inclusiv în ultimele etape, formații precum U. Cluj, Rapid, Turris sau Petrolul, echipe cotate cu șanse bune la promovare, au pierdut din nou puncte importante pe drum. Nici UTA nu a funcționat la capacitate maximă, dar „roș-albii” sunt – totuși – pe locul 2, cu două partide mai puțin disputate față de majoritatea pretendentelor la Liga 1. „Nu știu dacă putem spune că sita cerne deja în zona superioară a clasamentului, dar, așa cum am mai spus nu o dată, echipele care au constanță în rezultate reușesc să se mențină acolo în față. Vedeți că, inclusiv Buzău, care a început foarte bine campionatul, a cunoscut un regres din punct de vedere al evoluției echipei și automat și ca rezultate obținute. La fel se poate spune și despre Turris, care nu demult erau lideri, iar acum nu mai sunt nici pe podium. Eu cred că e foarte importantă stabilitatea de la nivel lot și staff tehnic, fiindcă acolo s-au schimbat deja doi antrenori. Apoi, la Rapid sunt tensiuni, chiar și la Petrolul au fost anumite pro­bleme, din fericire, din acest punct de vedere la UTA este liniște. Ne putem concentra pe munca noastră, pe ceea ce avem de făcut la fiecare meci, sperăm să beneficiem în continuare de această constanță în evoluțiile și rezultatele obținute. Dacă cineva ne întreba la începutul campionatului dacă vom fi mulțumiți cu locul 2 și 28 puncte acumulate după 13 meciuri, eu cred că nu erau răspunsuri negative. E adevărat că se putea mai mult, dar la fel de adevărat este că puteam fi și cu mai puține puncte câștigate”, a mai punctat tehnicianul „roș-albilor”.
După 16 runde, UTA este pe locul 2 în eșalonul secund, cu 28 de puncte acumulate, cu două mai puțin decât liderul CS Mioveni. Totodată, arădenii au și două partide mai puțin disputate față de argeșeni și cu 3 față de ocupanta locului 3, Farul Constanța.

Recomandările redacției