Marți seară, aproximativ de 1.000 de susținători ai „Bătrânei Doamnă” a fotbalului românesc s-a familiarizat cu lotul pentru campionatul 2019-2020, așteptările vizând și de această dată locurile promovabile în Liga 1. Deocamdată, jucătorii au vorbit doar în cele 7 meciuri amicale, în care au bifat șase succese și au pierdut o singură dată în fața echipei saudite, Al Fateh.
Sâmbătă, e vremea primei partide pe puncte din noua stagiune, iar Laszlo Balint poate trage concluziile perioadei de pregătire. „Suntem în fața unui debut de sezon, probabil cel mai frumos din istoria Ligii
a II-a, totodată și cel mai greu. Și nu este doar opinia mea, ci și a multor oameni din fotbalul românesc. Se aliniază la start multe echipe cu tradiție, cu forță sportivă și financiară. UTA este una dintre echipele care sper să emită pretenții. În primul rând prin evoluția echipei și tocmai de aceea știm că este o responsabilitate pe umerii noștri, dar eu cred că suntem pregătiți. Am făcut o campanie de transferuri, cred eu, destul de bună pentru acest nivel. În plus, am parcurs niște etape bune în toată această perioadă de pregătire și așteptăm cu încredere acest debut de sezon. Știm că nu va fi ușor, mai ales că primul meci îl vom disputa pe propriul teren, în compania unui adversar care sezonul trecut a evoluat în primul eșalon. Încercăm să ne uităm doar la ce am pregătit în această perioadă, la potențialul nostru și să încercăm să ne apropiem victoria în acest meci de sâmbătă, unde sper să evoluăm în fața unui stadion plin”, a punctat din capul locului noul tehnician al UTA-ei.
Fiind vorba despre un start de campionat și majoritatea combatantelor au schimbat foarte mult la nivel de loturi, diferența ar putea-o face individualitățile sau forma sportivă a jucătorilor. „Eu îi simt pe băieți foarte bine. Am spus-o și în cantonamentul din cantonamentul din Slovenia, am progresat la toate palierele chiar de la primul antrenament. Dar, fotbalul se rezumă și la evoluții sau execuții indivi­duale, sunt foarte multe meciuri decise astfel. Iar eu cred că stăm destul de bine și din acest punct de vedere. Avem în compartimentul ofensiv cel puțin doi jucători care sunt familiarizați cu golul și înfometați de gol. Dar, avem fotbaliști buni sau foarte buni și în apărare sau în compartimentul median, dar și înre buturi. Am adus doi portari foarte buni, certitudini clare în Liga 2-a. Concluzionând, avem o echipă echilibrată, acesta este cuvântul care trebuie să domnească la UTA, echilibrul între compartimente”, a adăugat tânărul tehnician.
Urmează trei zile extrem de intense pentru Laszlo Balint, care, astăzi, susține proba scrisă pentru admiterea la Licența PRO, vineri ca conduce ultima ședință de pregătire înainte de debutul oficial ca antrenor al UTA-ei, iar sâmbătă, la ora 13, e meciul cu Dunărea Călărași. „Sunt ambiționat să trec și trecem cu toții cu bine de această săptămână. Și am mare încredere că așa va fi. Deja i-am văzut pe băieți și mai încărcați după seara de ieri și mesajul galeriei, cred că l-au înțeles perfect. S-a creat un grup bun în vestiar, s-au creat și relații sufletești între noi. Sper să se vadă această forță a grupului și să se vadă că familia UTA poate reuși”, a mai punctat fostul fundaș.
Discuții despre stadion și arbitraj pentru utiști
Înaintea antrenamentului de ieri dimineață, jucătorii „Bătrânei Doamne” au rămas o jumătate de oră în plus în vestiar pentru două discuții interesante. Cu tematici diferite.
Ca reprezentant al autorităților locale, Sergiu Bîlcea a ținut să le transmită un mesaj de susținere „roș-albilor”, vorbindu-le – bineînțeles – și despre Stadionul „Francisc Neuman”. „Domnul Bîlcea ne-a confirmat srijinul orașului, al dânsului, susținând că se fac toate eforturile necesare pentru urgentarea finalizării noului stadion. Discuția rămâne aceeași, emulația ar fi extraordinară pe noua arenă din partea tuturor, suporteri, echipă, conducere, avem încredere în autorități că vor rezolva această problemă. Dar, rămâne să ne facem treaba la fel de bine și pe actualul stadion, nu există scuze sau alibiuri. Am regăsit și Motorul II într-o stare acceptabilă, nu impecabilă. Apreciem că s-au făcut eforturi, au montat și instalația de udat, deocamadată, însă, iarba nu este foarte deasă peste tot. Ne deranjează puțin, dar ne putem face antrenamentele fără probleme”, ne-a mărturisit Laszlo Balint.
De altfel, marți seara, după stingerea reflectoarelor de pe „Motorul”, conducători, antrenori, autorități locale și suporteri s-au retras în curtea arenei pentru discuții amicale la un pahar de bere sau suc. S-au servit și pogăcele, dar și ceva… lămuriri din partea aceluiași Bîlcea, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad și candidat de primar pentru 2020 cu privire la arena „Francisc Neuman”. Susținătorii „roș-albilor” au aflat că vechiul contract al firmei Tehnodomus cu Primăria
s-a încheiat, pentru diferența de lucrări necesare predării la cheie a stadionului urmând să se facă noi licitații. Operațiunea e pregătită minuțios în așa fel încât cheltuielile să fie prinse în buget sau la eventualele rectificări bugetare. De ce s-a tergiversat, totuși, atât de mult construcția și finalizarea stadionului am putea afla din gura suporterilor, care au avut o întâlnire cu angajați ai Primăriei pe acestă temă.
Dar, ieri, în mijlocul fotbaliștilor arădeni a ajuns și Mircea Ardelean, al doilea cel mai bine cotat arbitru arădean, după Ovidiu Hațegan. „E și acesta un aspect important în pregătirea noului sezon. Băieții au puși la punct cu schimbările din legea jocului, mai ales că există ceva noutăți importante în acest sens”, a adăugat Balint.
Din gura „centralului” din circuitul primelor două ligi, Rus et. comp. au aflat că de acum înainte orice minge jucată de un atacant cu mâna în careul advers e henț. În schimb, fundașii nu sunt tot timpul sancționați, ci numai când mâinile lor ating mingea aflată de la brâu în sus. O noutate nouă ar fi legată și de circumstanța în care un adversar ar trebui pedepsit cu cartonaș roșu pentru o intervenție dură. Dacă arbitrul nu apucă să-l arate până ce jucătorul bate lovitura liberă dictată, în dorința de a grăbi jocul, se revine și culoarea carto­nașului e doar galbenă.

Recomandările redacției