Oricât de mult ar încerca să rămână focusată și pe ultimele runde ale prezentei stagiuni, și în special pe meciul cu Petrolul (de duminică, de la ora 14, de pe arena „Motorul” din Arad) UTA e proiectată deja pe ceea ce va întâmpla din vară încolo. Arădenii și-au ales noul antrenor, în persoana lui Laszlo Balint, care a și fost prezentat la Hotelul „Central”. Lângă tânărul tehnician stă și Bogdan Apostu și el fost fotbalist în „alb-roșu”, devenit unul dintre cei mai în vogă impresari români. Strategia se creionează încetul cu încetul, noul tehnician și-a prezentat și colaboratorii: Cezar Zanfir – antrenor secund, Gaba Vasiliu – antrenor cu portarii și Alexandru Radu – preparator fizic. În plus, a fost dat și numele primei achiziții, e vorba despre portarul Florin Iacob, dar e cunoscută și data reunirii lotului în vederea pregătirii noii stagiuni – 25 iunie. În plus, se vorbește despre un cantonament în Austria sau Polonia, iar autoritățile locale au spus că vor face tot posibilul ca din toamnă, chiar dacă Arena „Francisc Neuman” nu va fi sută la sută fina­lizată, echipa să poată beneficia de noul gazon natural, iar spectatorii să aibă la dispoziție măcar un sector, poate două, pentru a asista la partidele echipei favorite de pe teren propriu.
De ieri, „Gyuszi” Balint și-a reluat treaba la Metaloglobus, formație cu care și-a îndeplinit deja obiectivul – salvarea de la retro­gradare și e clar că de acum înainte gândurile sale se leagă de „Bătrâna Doamnă” a fotbalului românesc. Aseară, a vorbit deja din postura „principalului” utist:
– Bine ai revenit la Arad și din postura antrenorului, ce te-a determinat să faci această alegere?
– UTA ocupă un loc special în inima mea, pentru că am petrecut o perioadă frumoasă aici și am amintiri plăcute. Acestea sunt legate în primul rând de suporterii acestei echipe, de căldura cu care a fost înconjurată echipa în acea perioadă. Sunt convins că la fel se va întâmpla și acum, pentru că știu foarte bine ce înseamnă UTA pentru oraș, pentru suporteri, pentru toată lumea care se pricepe la fotbal. În plus, din punct de vedere profesional, UTA e o provocare mare pentru mine, ținând cont de tradiția echipei, de istoria sa și de pretențiile care sunt aici. Vin cu gândul de a munci, poate mult mai mult decât am făcut-o până acum și de a încerca să obțin maxim din ce se va putea obține sezonul următor. Este nevoie de foarte multă muncă și responsabilitate, dar am încredere că putem face lucruri frumoase. E important ca absolut toată lumea să înțeleagă că doar împreună se poate reuși în acest proiect și aici mă refer la suporteri în primul rând, dar și la autoritățile locale. Este foarte important să se inaugureze stadionul cât se poate de repede, pentru că sunt convins că se va crea o emulație extrem de benefică echipei.
– Față de precedenta instalare a unui antrenor din afara Aradului, astăzi nu s-a bătut monedă pe promovare ca obiectiv unic al UTA-ei…
– Într-adevăr, din punct de vedere al obiectivului, teoretic și practic, nu s-a pus neapărat problema promovării la finalul sta­giunii următoare, însă știu că suporterii sunt extrem de pretențioși și așteaptă rezultate. Pe de altă parte, eu sunt genul de antrenor care sufăr foarte mult în momentul în care pierd, mă consumă enorm o înfrângere și, de fiecare dată, îmi propun să luăm meciurile pas cu pas și să scoatem maxim posibil. Liga a II-a este o competiție aparte și extrem de echilibrată, sunt convins că echipele care vor promova în sezonul viitor vor avea mai puține puncte decât cele din acest sezon. Tocmai pentru că vor fi meciuri echilibrate și se vor pierde multe puncte. Cu o atitudine bună, cu mentalitatea potrivită și cu un vestiar puternic putem face o figură foarte frumoasă în viitorul sezon.
– Să ne așteptăm la multe modificări de lot în această vară?
– Categoric, vor apărea jucători noi, pentru că ne propunem să îmbunătățim nivelul, atât din punct de vedere sportiv, cât și al menta­lității. Nu spun că UTA nu are mentalitatea potrivită în acest moment, dimpotrivă. Pentru asta îi felicit pe antrenorii din acest sezon, domnul Ionuț Popa, căruia îi urez multă sănătate și pe Cristi Păcurar, care, din punctul meu de vedere, s-a descurcat onorabil în această perioadă dificilă. Este prematur să vorbim de nume, mai sunt două etape, inclusiv eu trebuie să termin sezonul cu Metaloglobus. Suntem profesioniști, trebuie să ne facem treaba și sper că vom încheia sezonul cât mai sus. Bineînțeles, și UTA mai are două etape foarte importante și tocmai de aceea cred că este corect ca după încheierea sezonului să anunțăm nume. Cert este că avem o listă de jucători pe care dorim să-i aducem la Arad. Pe unii dintre ei îi cunosc personal și sunt convins că ne vor ajuta atât din punct de vedere sportiv, cât și din punct de vedere al acestui spirit pe care eu îl doresc în vestiar.
– Cât e de importantă implicarea lui Bogdan Apostu, ca și prieten, impresar și fost utist, în acest nou proiect?
– Bogdan Apostu m-a ajutat mult și de multe ori complet dezinteresat. În special când am făcut acea echipă frumoasă de la Snagov. Bogdan este cel care a intermediat această mutare, poate chiar a făcut-o posibilă și, ținând cont de relația noastră de prietenie, voi sta pe capul lui să aducă cele mai bune variante pentru jucătorii de care o să avem nevoie la UTA. Rămâne, însă, de văzut dacă vor fi români sau străini. În principiu, aș vrea să mă bazez pe cât mai mulți jucători care știu ce înseamnă competiția ligii secunde în România și asta pentru că e o întrecere dificilă, una în care de multe ori trebuie să câștigi și cu sufletul, ambiție și determinare. Vă repet, îmi doresc enorm să reușesc în această meserie de antrenor, iar UTA este o provocare profesională foarte mare pe care vreau să o duc la bun sfârșit.
– Trebuie să te întrebăm de Florin Iacob, căci despre el se aude că poate fi considerat noul portar al „Bătrânei Doamne”.
– La fel ca și mine, a semnat doar pe 5 luni în care am ales să mergem la Metaloglobus. Este adevărat, în proporție destul de mare cred că poate fi considerat jucătorul UTA-ei. Până una alta, însă, e important să-și facă
treaba în mod profesionist pentru clubul care-l plătește în acest moment. Mai sunt două etape destul de complicate, cu Energeticianul și ASU Poli, la Timișoara, iar eu sper să facem o figură frumoasă, așa cum sper ca și UTA să termine acest sezon într-un mod cât se poate de onorabil.
– În vara anului trecut, ai „furat” doi mijlocași de la UTA, care te-au ajutat să termini anul 2018 pe primul loc în Liga
a II-a…
– Cătălin Hlistei și Darius Buia sunt doi jucători cu calitate certă care m-au ajutat foarte mult la Snagov. În primul rând, prin contribuția lor sportivă și în al doilea, prin faptul că sunt băieți deosebiți și s-au integrat în acel grup extraordinar pe care l-am avut la Snagov. De fapt, cred că acolo am avut cel mai bun grup de când sunt eu antrenor. Dar, ca să vă răspund, nu cred că este corect ca în acest moment să dăm nume, fiindcă sunt jucători care trebuie să-și încheie contractele la cluburile de care aparțin în acest moment. Dar, sper ca suporterii să aibă surprize plăcute, iar toți jucătorii care vor îmbrăca tricoul UTA-ei să înțeleagă ce responsabilitate au.
-Treci de la o echipă ce-și joacă me­ciurile de acasă pe sintetic la o alta, care e părerea ta despre aceste suprafețe?
– Terenul sintetic poate fi o problemă, dar, repet, sper ca meciurile oficiale să le jucăm cât mai repede pe noul stadion. Mi-aș dori acest lucru și pentru jucători, dar mai ales pentru suporteri și pentru tot ceea ce înseamnă atmosfera pe un asemenea stadion. Dacă jucăm pe sintetic mai mult timp e clar că vom avea o problemă. M-am confruntat și încă ne confruntăm cu această pro­blemă și la Metaloglobus. Această suprafață artificială, indiferent de calitate, pune pro­bleme jucătorilor, dovadă stând desele accidentări avute de Metaloglobus, UTA, Chiajna sau Pandurii. Nu degeaba responsabilii de la primul eșalon au hotărât ca pentru sezonul următor meciurile de primă ligă să se joace doar pe suprafețe cu iarbă naturală.
– Care ar fi concluzia primei zile din postura de antrenor al UTA-ei?
– Impresia este că există foarte multă
energie pozitivă în jurul echipei, ceea ce-mi dă mari speranțe. Cu riscul de a mă repeta este nevoie ca toată lumea să înțeleagă că doar împreună putem deveni un club puternic și o echipă care să se bată pentru locurile pe care le merită. În primul, vom încerca să ne consolidăm o poziție care să ne permită să sperăm la primele locuri din clasament în liga secundă, iar apoi să ne gândim și la promovare. Trebuie luat pas cu pas, asta e sigur. Nu sunt omul vorbelor și, în principal, aș vrea ca munca noastră să se vadă pe teren, nu să fie reflectată de vorbe. Tocmai de aceea sper ca rezultatele să aibă impactul scontat. 

Recomandările redacției