Voicu Sida 

Festivalul Vânătorilor de la Bata a avut loc duminică. A fost o zi splendidă, care parcă a ținut cu vânătorii. Acțiunea a fost organizată de Centrul Cultural Județean Arad, în colaborare cu Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Arad și, bineînțeles, Primăria Bata, în frunte cu primarul Ion Micurescu. Așa cum stai la vânătoare „la pândă“ în tot felul de condiții, cei care iubesc acest sport, nu puteau să lipsească de la eveniment, un prilej numai bun de întâlnire cu alți vânători. „Cum să nu vin la această plăcută reuniune, că de multe ori îmi îngheață mâinile pe armă și picioarele stând cu orele la pândă“, spune primarul din Săcălaz (județul Timiș), un pasionat vânător.

Ajuns la cea de-a XII-a ediție, programul evenimentelor a fost prezentat de către Ion Micurescu, primarul comunei Bata, un personaj plin de umor vânătoresc. După cuvântul de bun venit, primarul a subliniat că este cel mai mare eveniment cultural de acest gen din această parte de țară. Au luat cuvântul apoi președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, dr. Doru Sinaci și alți oficiali implicați în eveniment. Apoi președintele Cionca, împreună cu badea Ion, alias primarul Micurescu, au trecut pe la toate standurile, pentru a gusta din preparatele vânătorești expuse. Au fost prezentate grupele de vânătoare care au pregătit fiecare mâncare tradițională vânătorească la ceaun, după rețete secrete știute doar de inițiați. Spectatorii au putut vedea proba cu câini de vânătoare la hărțuire. Au fost degustate de către public și apetisantele mâncăruri pregătite. A urmat apoi un program artistic și premierea, eveniment cu care vom reveni pe larg.

Din toate părțile lumea striga: Bade Ioane!

Să trăiți bade Ion! Doamne ajută!“ așa îl strigau cei prezenți pe edilul comunei Bata. Așa îi spun vânătorii lui Ion Micurescu, dar și primarul din Săcălaz, prezent, așa cum am menționat, la acest eveniment. Primarul din Vața de Jos i-a și făcut invitație lui badea Ion pentru „Sărbătoarea Vânătorilor“, care va avea loc pe 13 octombrie, în comuna hunedoreană. „Vânătoarea este meseria mea de suflet“, spune badea Ion.

Toți cei prezenți au avut parte de mîncăruri vânătorești foarte bune. Însă nu am putut să nu remarcăm și mâncărurile tradiționale prezentate de Traian Igaș de la Pecica, care, printre altele, a adus și Pita de Pecica, făcută ca pe vremuri. De asemenea, la această manifestare au fost de față și europarlamentarul Gheorghe Falcă, subpreefectul Vasilică Damian, Răzvan Cadar- vicepreședintele C.J. Arad, deputați, primari, consilieri județeni și alți invitați. Lumea a plecat încărcată de voie bună, discutând deja despre următoarea ediție.

Voicu Sida

 

Recomandările redacției