În urma parteneriatului dintre Academia Română – Filiala Timișoara, prin Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu“ și Consiliul Județean Arad, prin Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol“ Arad a apărut o lucrare monumentală în ceea ce privește istoriografia românească: „Banatul și culisele  Conferinței de pace de la Paris“.

Lucrarea cuprinde cinci studii de excepție, pe care intelectualii români le-au trimis Conferinței de Pace de la Paris, în urmă cu 100 de ani: Sever Bocu – „Problemele Bantului“; Silviu Dragomir -„Banatul românesc“; Traian Lalescu – „Problema etnografică a Banatului“; George Mironescu -„Problemele Banatului“ și Traian Vuia – „Banatul“. „Această operă este cu atât mai importantă, cu cât prezintă pentru prima oară aceste lucrări, atât în format original în limba franceză, cât și traduse în limba română“, a punctat Răzvan Cadar, vicepreședintele Consiliului Județean Arad.

Cartea este disponibilă online, gratuit, pe site-ul Bibliotecii Județene„ Alexandru D.Xenopol“. Volumul a fost lansat la recenta sesiune științifică a Academiei Române – filiala Timișoara.

Recomandările redacției