Ultimul clopoțel a sunat și pentru elevii de clasa a XII-a din Arad. În toate școlile s-au organizat cursuri festive, după doi ani de pauză. Elevi, părinți, profesori au trăit cu emoție momente plăcute, în cadrul liceului unde și-au petrecut ultimii ani. Dar pe lângă emoțiile de final de școală, elevii și părinții s-au pregătit și cu bani, pentru absolvirea școlii, încă din septembrie. ,,Am început să ne pregătim pentru cursul festiv şi banchetul de final de an, încă de la începutul clasei a XII-a, deoarece am știut că se va ajunge la cheltuieli de câteva mii de lei”, spune Alexandra, absolventă de clasa XII-a .

De câțiva ani buni, finalul de liceu, a devenit o adevărată afacere. Poze, albume, ținute, flori, petreceri, scot din buzunarele părinților sume impresionante. Un pachet standard, pentru cursul festiv, presupune album foto pentru elevi și pentru profesori, plus  şedinţă foto profesională, fotografii în timpul cursului festiv, filmări la cursul festiv,  eşarfe înscripţionate, buchete de flori, sonorizare şi tot ce mai ţine de organizarea evenimentului, poate ajunge la 300-400 de lei de persoană.  Apoi, urmează banchetul unde chetuielile sunt și mai mari,  în funcţie de meniul ales, numărul de persoane şi numărul de profesori,  formaţie sau DJ, tort şi mai ales sala sau locul unde se va petrece evenimentul. Pe lângă toate acestea elevii mai au nevoie de bani pentru vestimentaţia necesară. ,,Costurile legate de costumaţia pentru cursul festiv, flori, poze şi banchet sunt undeva în jurul sumei de 3.000 de lei”, ne povestește părintele unui adolescent.

Firmele organizatoare de evenimente din oraș au venit cu diferite pachete pe care le-au  pus la dispoziţia părinţilor, încă de anul trecut, iar prețurile nu sunt deloc de neglijat.

Banchetul absolvenților de liceu presupune cele mai multe cheltuieli.

Dacă pentru evenimentele legate de cursul festiv părinții au plătit în jur de  400 de lei de copil, banchetul presupune costuri care îi fac pe părinţi să îşi deschidă larg buzunarul. În funcţie de locul unde se desfășoară evenimentul, de meniu, de muzică, de numărul de persoane, costul pentru fiecare elev se poate ridica şi la 600 de lei. Iar pentru cei mai pretenţioşi, la aceste preţuri se pot adăuga alte mii de lei doar pentru costumaţia de banchet, machiaj, cofură.

„Maria a avut  banchetul înainte de pandemie, m-a costat peste 1.000 de lei doar  ținuta fetei, iar pentru banchet alte câteva sute”,povestește o mămică. ,,Alți colegi, mai cu dare de mână, au cheltuit cel puţin dublu”,  spune femeia. ,,Acum am băiatul la rând și cu el costurile sunt la fel de mari, chiar mai mult,  mai ales că toate s-au scumpit”,continua femeia.

Nici băieţii nu scapă mai ieftin. ,, Doar pentru un costum am plătit 500 de lei. Nu vă mai spun de alte chetuieli. Dar nu ne pare rău, că e copil bun și odată în viață termină liceul”, spune o altă arădeancă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției