Proprietarii de păduri situate în arii protejate, în care exploatarea lemnului nu este permisă, pot beneficia de un sprijin de la Ministerul Mediului.

Acest sprijin se adauga celui oferit de APIA unde, persoanele care dețin o suprafață de pădure mai mare de 100 de hectare, pot obtine 38 de euro la hectar, în condițiile în care acceptă să nu exploateze o suprafață de cel putin 20% din cea deținută, pentru crearea unei „zone de liniste”.

„Odată cu venirea mea la minister, am regândit prioritățile ministerului în ceea ce priveste finanțarea unor activități. Un domeniu care a fost neglijat ani la rând a fost domeniul compensațiilor care se plătesc proprietarilor terenurilor forestiere care îți au terenurile, pădurile în arii strict protejate, acolo unde ei nu își pot desfășura activități de exploatare. Aceste compensații nu au fost plătite de câțiva ani. Am decis ca, în ordinea vechimii acestora, în anul 2021 să plătim toate aceste datorii, pentru că protecția mediului costă”, a declarat ministrul Mediului Tanczos Barna.

Pentru acest program,  sunt alocate peste 68 de milioane de euro, iar proprietarii de păduri primesc sprijin timp de cinci ani. Garda Forestieră verifică dacă beneficiarii respectă condițiile, în caz contrar, titularii sunt obligați să dea banii înapoi cu penalități.

 

Recomandările redacției