Bani nerambursabili pentru eficiență energetică

0
519

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), a lansat Programul de finanţare Casa Eficientă Energetic. Acesta are un buget de 430 de milioane de lei, iar apro­ximativ 9.000 de proprietari de case îşi vor putea eficientiza energetic locuinţele. „Ministerul Mediului, Apelor şi Pădu­rilor, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, lansează astăzi Programul de finanţare Casa Eficientă Energetic.
Aplicaţia online pentru înscriere va fi disponibilă începând cu ora 13:00, pe site-ul www.afm.ro. Prin Programul Casa Eficientă Energetic, care are un buget de 430 de milioane de lei, aproximativ 9.000 de proprietari de case din România îşi vor putea eficientiza energetic locuinţel“, a informat ministerul. Scopul programului este redu­cerea consumului de energie din casele românilor şi a emisiilor de gaze cu efect de seră, în speţă creşterea eficienţei energetice şi/sau utilizarea energiei din surse regene­rabile în locuinţele unifami­liale existente, situate într-un imobil-construcţie având regim de înălţime de cel mult trei nivele.
„Casa Eficientă energetic este unul din programele la care ţin foarte mult şi care va ajuta foarte mult şi populaţia, şi economia, şi mediul. Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30% prin pereţii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiş. Se ştie că, astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scă­derea consumului naţional de ener­gie”, spune ministrul Costel Alexe.
Cheltuielile eligibile ale Programului Casa Eficientă Energetic vizează: instalarea de ferestre izolante, izolarea acope­rişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi etc. Condiţia eligibilităţii proiectului este ca eficienţa energetică a locuinţei să crească, după implementarea acestuia, cu cel puţin o clasă energetică. Urmează ca toţi cei interesaţi de „Casa Eficientă Energetic” să depună online cere­rea pentru prima energetică, însoţită de un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispo­ziţie 15 de zile pentru a depune dosarul investiţiei. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investiţie, după un nou audit energetic al casei. (news.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.